Leers ziet het liefst academici komen

Geschokte reacties op nieuw criterium voor vluchtelingen

De vijfhonderd 'uitgenodigde vluchtelingen' die Nederland volgens afspraak met de Verenigde Naties jaarlijks opneemt, moeten voortaan 'integratieperspectief' hebben. Het gaat om mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevinden of voor wie acuut gevaar dreigt. Deze criteria zijn voor het kabinet niet langer voldoende, zo blijkt uit een Kamerbrief van minister Leers (asiel).

Kamerleden reageren geschrokken. "Bizar", zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Het gaat om de bescherming van mensen." SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt het 'heel ongepast' om dit soort eisen te stellen. "Natuurlijk moeten mensen als ze eenmaal hier zijn integreren, maar zo'n criterium mag niet! Je kunt niet tegen mensen zeggen: het is heel vervelend, maar u heeft nou eenmaal geen hersenen, dus we nemen u niet op." Ook D66 en ChristenUnie willen opheldering. "Slapenderwijs komt er een nieuw criterium bij", zegt D66'er Gerard Schouw.

Ook Ruud Lubbers, oud-premier en voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, is tegen zo'n extra voorwaarde. "Dit is een kwetsbare groep, vanwege jarenlang verblijf in vluchtelingenkampen of oorlogstrauma's. Dit zijn mensen die onze bescherming nodig hebben."

Volgens Leers gaat Nederland door met het huisvesten van vijfhonderd van deze uitgenodigde vluchtelingen, die door de VN worden voorgedragen. Hij voegt daaraan toe dat 'in alle gevallen beoordeeld wordt of er vanuit integratieperspectief reden is om de voordracht te weigeren'. Leers wil de mogelijkheden om vlotjes te integreren meewegen 'vanwege de maatschappelijke consequenties die het hervestigen van een persoon kan hebben die onintegreerbaar is'. De minister heeft een voorkeur voor 'journalisten of mensenrechtenactivisten, of mensen met een academische opleiding die maatschappelijk een actieve rol hebben vervuld'.

"Het ging altijd om de allerkwetsbaarste vluchtelingen", aldus directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland. "Om bijvoorbeeld politiek activisten die ook in een vluchtelingenkamp niet veilig zijn en alleenstaande moeders die gevaar lopen verkracht te worden. Kwetsbaar is een veel duidelijker criterium dan integratieperspectief. Het gevaar van willekeur dreigt hier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden