Leers: Worteling Mauro geen reden hem hier te houden

Mauro bij zijn voetbalmaatjes van voetbalclub SV Oostrum in Oostrum.Beeld anp

De asielzaken waarvoor minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) een uitzondering maakt, zijn schrijnender dan de zaak van de Angolees Mauro Manuel. De minister kan alleen van zijn bevoegdheid gebruikmaken toch een verblijfsvergunning te geven, als het geval schrijnend is, maar dat is voor Mauro niet aan de orde.

Dat de jongen geworteld is in Nederland, kan geen reden zijn om voor hem de hand over het hart te strijken, stelde de minister donderdag in het debat in de Tweede Kamer over Mauro. Alleen bijvoorbeeld ernstige medische problemen kunnen aanleiding zijn om een uitzondering te maken.

Leers verwees naar een brief waarin een van zijn voorgangers al uiteenzette dat onder meer het spreken van Nederlands en het volgen van een opleiding geen redenen zijn om een asielzoeker te laten blijven omdat het dan te schrijnend zou zijn hem terug te sturen.

Hij voerde aan dat Mauro gezond is, een moeder in Angola heeft en al de tijd dat hij in Nederland was, heeft geweten dat hij terug moest naar zijn geboorteland. Nederland heeft nooit de indruk gewekt dat hij zou kunnen blijven, zei Leers. Wel had de overheid in zijn eerste procedure, die Mauro verloor, wel wat sneller kunnen werken, erkende de minister.

Mensen die vinden dat Mauro kan blijven, willen eigenlijk nieuw beleid, maar ook daar voelt Leers niet voor. Hij wil geen nieuwe regels rond afzonderlijke gevallen, want die krijgen dan ,,het uiterlijk van een kameel met zeven bulten''.

Voor een verblijf op grond van studie moet Nederland de meest aangewezen plaats zijn voor een opleiding. Bovendien moet de opleiding bijdragen aan het land van herkomst. Met de studie van Mauro zit dit er niet echt in, hield Leers de Kamer voor. Het CDA ziet een verblijf voor studie als laatste mogelijkheid voor Mauro om in Nederland te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden