Commentaar

Leers wil positieve kant van migratie belichten, maar maakt het taboe juist groter

Minister Leers. Beeld afp
Minister Leers.Beeld afp

De gedoogconstructie onder het kabinet-Rutte is wankel. Zo wankel zelfs dat ministers excuses maken zonder dat die feitelijk noodzakelijk zijn.

Het interview met minister Gerd Leers van asiel en immigratie in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA bevatte veel goede observaties van de bewindsman. Nederland zal op de langere termijn niet zonder immigratie kunnen. Om economische redenen, we hebben op termijn veel kennis en vaardigheden nodig om onze economie en dus onze welvaart op peil te houden, en om sociaal-culturele redenen. Vers bloed en nieuwe inzichten houden een samenleving fris.

Het is goed dat een minister van juist dit kabinet verklaart te staan voor een open samenleving, en immigratie als een in principe positief verschijnsel wil benaderen. Dat hij vervolgens ook uitlegt dat hij staat voor het aan dit kabinet ten grondslag liggend regeer- en gedoogakkoord is begrijpelijk. Leers heeft volgens die akkoorden de opdracht te werken aan een afname van vooral gezinsmigratie en de komst van kansarme gelukszoekers.

Het interview bevatte met andere woorden niet of nauwelijks nieuwe feiten. En zijn mededeling dat immigratie ook positieve kanten heeft, is, hoe verfrissend ook, ook nauwelijks om je over op te winden. Helaas is het politieke klimaat er in Nederland echter niet naar om de nuance te verwelkomen. Geert Wilders zat er onmiddellijk bovenop. De PPV-voorman had het meteen over CDA-onzinteksten en noemde Leers een beetje dom. Zo kennen we Wilders weer, alsook met zijn toevoeging dat de PVV hem zal afrekenen op afspraken en resultaten. Die is overbodig, want Leers geeft in het interview juist aan die afspraken uit te voeren.

Dat Leers zich maandagavond echter gedwongen voelde de zaak nog eens in extenso uit te leggen, is een onnodig dieptepunt. De minister gaf op televisie aan dat hij opdracht had gekregen van de 'baas', premier Mark Rutte. Voor het onwaarschijnlijke geval dat iemand het toch nog niet begrepen had.

Het is uiterst droevig dat ministers zich in opdracht zo verlagen. Leers had moeten staan voor zijn woorden. Hij hield zich strikt aan wat er met de PVV is afgesproken en Wilders zou er geen speld tussen hebben kunnen krijgen.

Door dit optreden draagt de minister bij aan het vergroten van het taboe op de discussie over migratie. Van zijn bedoeling ook eens de positieve kant te belichten, blijft niets over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden