Leers verdedigde in de Kamer het onverdedigbare, hij hield zich niet aan afspraken

Minister Gerd Leers. Beeld ANP

Minister Gerd Leers van integratie en immigratie is - om het zachtjes uit te drukken - niet de sterkste bewindspersoon in dit kabinet. De wijze waarop hij de zaak Mauro tot nu behandelde geeft niet al te veel vertrouwen dat het vreemdelingenbeleid in goede handen is bij de CDA-minister.

In weerwil van alle afspraken die hij met de Kamer maakte, rakelde Leers de zaak Mauro vorige week tijdens een werkbezoek aan Angola tegenover deze krant zelf weer op. De verdediging van Leers, dat alles op een misverstand berust, overtuigt allerminst. Het optreden van de minister, dinsdag in de Tweede Kamer was beschamend.

Opnieuw, net als eind vorige week, vond Leers het nodig alles te wijten aan een gebrek aan deskundigheid van de betreffende journalist. Eind vorige week was het nog een luchtvaartjournalist, dinsdag in de Kamer sprak Leers van een niet-vakjournalist.

De transcriptie van de geluidsopname van het gesprek tussen Leers en de verslaggever gaf toch overduidelijk aan dat Leers stelde dat Mauro Nederland zal moeten verlaten als hij zijn opleiding heeft afgemaakt. De stelling dat hij in zijn algemeenheid sprak over het beleid rond jonge asielzoekers die de waarheid over hun identiteit en leeftijd niet spreken, overtuigde opnieuw niet. De vlucht naar voren van Leers in plaats van ruiterlijk erkennen dat hij een fout maakte, toont opnieuw aan dat hij niet tegen zijn taak opgewassen is.

Tegelijkertijd valt Leers niet te benijden. Hij heeft te maken met een gedoogpartner, de PVV, die voortdurend van hem een nog strenger beleid eist. Het moge dan zo zijn dat PVV-leider Geert Wilders niet zijn vertrek heeft geëist, zoalsde Volkskrant gisteren meldde, de PVV stelde aan het begin van de Catshuisonderhandelingen wel dat de partij nieuwe en strengere eisen zou stellen aan het vreemdelingenbeleid.

Mocht Leers uiteindelijk door de aanhoudende druk van de PVV moeten vertrekken, dan zou dat een reden zijn om trots op te zijn. De PVV is op dit terrein in staat het onmogelijke en, in ieder geval, het onaanvaardbare te vragen.

Leers toonde niet veel ruggegraat toen hij een aantal maanden geleden tegenover Wilders de geëiste excuses maakte over zijn uitlating dat immigratie de Nederlandse samenleving verrijkt had. Hopelijk zal hij die ruggegraat nu wel tonen.

Ondertussen zou het van wijsheid getuigen als de minister, zoals hij zich eerder had voorgenomen, alsnog niet meer over de zaak Mauro zou spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden