Leers: PVV maakte Nederland verdacht in Europa

Gerd Leers. Beeld ANP
Gerd Leers.Beeld ANP

De mislukte poging van minister Gerd Leers (immigratie) om de Europese regels voor gezinshereniging aan te scherpen, is voor een belangrijk deel te wijten aan de PVV.

Dat zegt de inmiddels demissionaire bewindsman vandaag in een interview met deze krant.

Volgens hem hebben de ideeën van de gedoogpartner evenals het door de PVV gelanceerde Polenmeldpunt, zijn strijd voor strengere regels in de wielen gereden. "Ik ben er maar heel eerlijk in: de toon van de PVV heeft mij niet geholpen. De scherpe toon van Wilders maakte de bedoelingen van Nederland in Europa verdacht", zegt Leers nu.

De minister maakte de afgelopen anderhalf jaar een tour langs zo'n vijftien lidstaten om hen te overtuigen van de noodzaak om de bewuste Europese richtlijn voor gezinshereniging bij te slijpen. Zo wilde hij de minimumleeftijd voor huwelijkskandidaten verhogen naar 24 jaar (nu is dat 21 jaar) en de inkomenseis oprekken tot 120 procent van het minimumloon (nu: 100 procent).

Hoewel hij tijdens zijn tripjes naar eigen zeggen een hoop begrip ontmoette, besloot de Europese Commissie in maart de richtlijn onveranderd te laten. Leers zegt zich vergist te hebben in 'het gebrek aan ontvankelijkheid over en weer' en 'de felle toon van het debat'. Hij denkt dat als de Europese discussie op een minder wantrouwende manier was gevoerd, er veel meer uit had kunnen komen. "Ook Eurocommissaris Malmström (binnenlandse zaken) heeft zich laten meesleuren in die polarisatie en is meegegaan in de mainstream van de meeste landen, zonder leiderschap te tonen en oog te hebben voor belangen van andere landen", vindt Leers.

Niet alleen het debat over gezinshereniging viel tegen; eigenlijk heeft de bewindsman zich op het hele vreemdelingendebat verkeken, zegt hij.

"Als ik eerlijk ben dan heb ik me misschien vergist in de ruimte die er was om het debat open te voeren. Ik dacht: nou, als je een dilemma hebt, kun je dat met elkaar bespreken en zoeken naar een weg om het op te lossen. Maar ik heb me gewoon vergist - of nou ja, vergist is een zwaar woord - maar door de polarisatie was er bij rechts noch links ontvankelijkheid om met elkaar mee te denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden