Column

Leers niet zozeer beetje dom, maar wel naïef

null Beeld

In het herfstnummer van CDA-blad Christen Democratische Verkenning zei minister voor Immigratie en Asiel Gert Leers vorige week enthousiast migratie als een verrijking van de samenleving te zien. Het tegengaan van migratie "als zodanig" zou volgens de minister een foute beslissing zijn ¿ "nieuwkomers brengen nieuwe inzichten en innovatieve ideeën mee", aldus Leers.

Zijn eigen CDA-achterban mocht de uitspraak dan over het algemeen op prijs stellen (de quotes staan nog altijd prominent in de aankondiging van de CDV-herfsteditie) maar in andere kringen viel het minder goed. Binnen luttele uren stuurde PVV-leider en gedoogpartner Geert Wilders een tweet de wereld in, waarin hij de minister op trademark denigrerende wijze als "een beetje dom" bestempelde.

Nu moet ik Wilders op dit punt helaas bijna gelijk geven. Je zou namelijk toch hopen dat Gert Leers inmiddels al wel door moet hebben welke gedachtegangen en uitspraken binnen de coalitie not done zijn. Überhaupt nuances aanbrengen in de negatieve houding van het kabinet tegenover immigranten is al vragen om problemen, maar het zien van migratie als een positief verschijnsel is werkelijk een doodzonde. Als we toestaan dat de tunnelvisie van de regering ten opzichte van migratie afbrokkelt, riskeren we immers dat het overheidsbeleid humane trekjes krijgt. Dat de PVV van dit schrikbeeld in een daad van zelfverdediging naar Leers zou uithalen, zag de minister blijkbaar niet van mijlen ver af aankomen. Sterker nog, zelfs toen hij zich deze week in de media verantwoordde over het akkefietje leek hij oprecht verbaasd door de ontstane opschudding. Dom is misschien niet het goede woord, maar een zekere dosis aan naïviteit toont het wel aan.

Echt heel kwalijk kan ik het Leers niet nemen: het is moeilijk altijd maar rekening te moeten houden met de gevoeligheden van de PVV. En afgezien van de politieke onhandigheid van zijn uitspraken, waren ze ergens wel weer dapper. In mijn ogen is een minister van het huidige kabinet die een pro-migratiestandpunt inneemt, ongeveer net zo iets als een PvdD-lid dat zonder blikken of blozen bekent enorme frikadelvreetbuien te hebben. Niet erg tactisch, wellicht, maar oh zo heerlijk tegendraads.

Toen ik een aantal dagen terug blij tegen een vriendin verkondigde dat Gert Leers zich zowaar bij mij wat minder impopulair heeft gemaakt door zijn plotselinge dissidentie, werd ik echter enkel schamper aangekeken. "Heb je de miljoenennota überhaupt bekeken?", zo werd mij meelijdend gevraagd.

Blijkbaar heb ik in september een aantal dagen in de beschermde omgeving van een grot doorgebracht, want van de voor het kabinet verontrustende cijfers in de begroting van Gert Leers was ik me totaal niet bewust. Met tegenzin liet ik me inlichten over het feit dat het aantal verblijfsvergunningen in 2016 nog altijd even zo hoog zal zijn als nu het geval is. Tot dusver wat mij betreft totaal geen drama, maar op haast fluisterende toon vervolgde mijn vriendin haar uitleg: De kans was beangstigend groot dat Leers zijn eigen cijfers goed heeft proberen te praten door migratie spontaan als iets positiefs te zien.

"Als je liever wil geloven dat die man uit puur idealisme tijdelijk in opstand kwam, mag het ook hoor", zo stelde ze me gerust na het zien van mijn diep terneergeslagen blik.
Misschien moet ik dat inderdaad maar doen. Zo nu en dan is "een beetje dom" zijn zo slecht nog niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden