Leers laat eigen gangen nagaan

’Verstandig’, vinden fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad het dat burgemeester Leers onderzoek laat doen naar zijn integriteit.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht laat een integriteitsonderzoek doen vanwege geruchten over zijn vakantiehuis in een Bulgaars villapark. Dat park is deels eigendom van de Maastrichtse topambtenaar Nico Nollen. Die zou zijn functie hebben misbruikt bij de bouw van het park, en de CDA-burgemeester zou hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Volgens het Limburgs Dagblad stelt de Bulgaarse directeur van het park dat in een brief. Leers stapt op als hem iets te verwijten valt.

Zelf meent hij juist slachtoffer te zijn. Hij heeft bij justitie in Bulgarije aangifte gedaan tegen de directeur. Hij betaalde twee ton voor zijn huis, maar het park Marina Black Sea Riviera werd nooit afgebouwd. Bovendien hadden de Bulgaarse aandeelhouders een hypotheek op het park, waardoor banken nu de panden opeisen. Leers zag het als pensioenvoorziening.

Volgens CDA-fractievoorzitter Jim Janssen kwamen journalisten de kwestie op het spoor en besloot Leers daarom gisteren zelf openheid te geven. Hij laat het handelen van hemzelf en zijn ambtenaar onderzoeken door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Janssen vindt dat verstandig. Het onderzoek moet eind oktober afgerond zijn.

In het Limburgs Dagblad erkent Leers dat hij zich door zijn ambtsgenoot in Byala als burgemeester liet voorstellen aan de Bulgaarse premier. „Dat weigeren zou een belediging zijn geweest.” Ook beloofde hij het stadje een afgedankte brandweerwagen.

„In zijn plaats was ik niet naar Bulgarije gegaan”, reageert fractievoorzitter John Steijns van Stadsbelangen Maastricht, die familieleden in dat land heeft. „Het informele circuit is er belangrijker dan het formele. Voor je het weet worden je functie en je privéleven gemengd.”

Topambtenaar Nollen zou in zijn functie EU-subsidies hebben aangevraagd voor het project. Als ondernemer zou hij dat niet kunnen. De gemeentesecretaris vermoedde in 2007 al problemen en vroeg Nollen precies op te schrijven hoe hij bij het villapark betrokken was. Dat nam de zorgen weg. Als de ambtenaar toch subsidies heeft aangevraagd moet hij boeten, vindt Leers.

Nollen wil zelf graag reageren, maar is gebonden aan de afspraak met de gemeente het onderzoek af te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden