Update

'Leers kan burgemeester niet overrulen'

Gerd Leers. Beeld ANP
Gerd Leers.Beeld ANP

Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel mag de politie opdracht geven (ex-)asielzoekers uit te zetten. Maar als daarbij de openbare orde ernstig dreigt te worden verstoord, heeft de burgemeester het voor het zeggen en mag die de politie verbieden mee te werken aan de uitzetting.

Dat staat in een notitie van het Landelijk Overleg van Gemeentebesturen inzake Opvang- en Terugkeerbeleid (LOGO). De organisatie stuurt het stuk vandaag naar Leers met het verzoek ernaar te handelen, zei voorzitter John van Tilborg vanochtend. Volgens hem staat de notitie los van de twist tussen de minister en burgemeester Els Boot van Giessenlanden die de politie heeft verboden aan een uitzetting mee te werken.

De huidige wetgeving kan de korpschef volgens de juristen van LOGO in een spagaat brengen, omdat zowel de minister als de burgemeester aanwijzingen mag geven aan de politie. De minister gaat over de uitvoering van de vreemdelingenwet en daarmee ook over uitzettingen. Maar het overlegorgaan bestrijdt dat de minister op grond van de politiewet de bevoegdheid heeft de burgemeester te overrulen.

Wel kan een minister een burgemeester aanwijzingen geven als de staatsveiligheid in het geding is. Het gaat dan echter om kerncentrales of olieraffinaderijen. In dat geval ligt het gezag bovendien niet bij Leers, maar bij de minister van Binnenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden