Leers is van plan Mauro terug te sturen

Mauro Manuel. Beeld ANP
Mauro Manuel.Beeld ANP

De kans dat Mauro Manuel na zijn studie in Nederland kan blijven als kennismigrant, lijkt verkeken. Minister Leers (asiel) laat er in de Angolese hoofdstad Luanda geen enkel misverstand over bestaan: de jonge Angolese asielzoeker moet na het aflopen van zijn studievisum, mogelijk dus al dit jaar, terug naar zijn geboorteland. Een verlengd verblijf, bijvoorbeeld als kennismigrant, waar onder meer het CDA zijn hoop op had gevestigd, lijkt daarmee van de baan.

Cyntha van Gorp en Lolke van der Heide

De minister was de afgelopen dagen in Luanda om met de autoriteiten te praten over de terugkeer van Angolese asielzoekers. Voorop staat volgens Leers dat liegende asielzoekers per definitie geen verblijfsvergunning krijgen. "Mauro heeft gejokt en niet zo'n beetje ook. Hij heeft in werkelijkheid een andere achternaam en ook zijn geboortedatum klopte niet. Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven." GroenLinks-Kamerlid Dibi reageert geschrokken: "Als hij dit echt zo gezegd heeft, heeft Leers politiek een heel groot probleem. Dan is het vertrouwen in hem aan de orde. Leers zou gelet op alle publiciteit iets regelen voor Mauro."

Mauro was eind vorig jaar onderwerp van debat in de Kamer. De oppositie minus de SGP wilde dat de 18-jarige asielzoeker een verblijfsvergunning zou krijgen, maar daar zag Leers geen aanleiding toe. Het aanvankelijk verdeelde CDA stuurde uiteindelijk aan op een studievisum. Toen dat gelukt was, zei CDA-Kamerlid Koppejan in Trouw: "Ik heb er alle vertrouwen in dat in de loop van de tijd andere oplossingen voor Mauro komen, zodat hij hier definitief kan blijven. Bijvoorbeeld doordat hij kennismigrant wordt, of doordat er ergens de komende jaren een structurele regeling komt voor gevallen als Mauro, zoals het CDA-congres ons en de minister heeft opgedragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden