Leerplichtambtenaar is vooral bezig met hulpverlening

NCRV Dokument Pas op voor de leerplichtambtenaar!

22.50 uur, Nederland 2

In het Amsterdamse Slotervaart gaat een onrustbarend hoog aantal (allochtone) jongeren voortijdig van school. In het NCRV Dokument-tweeluik ’Pas op voor de leerplichtambtenaar!’ volgt filmmaker René Roelofs een jaar lang de tumultueuze ontwikkelingen op de afdeling Leerplicht van dit Amsterdamse stadsdeel.

In beeld komt ondermeer leerplichtambtenaar en voormalig politieman Abdel Betti, die een melding krijgt over de vijftienjarige Redouan. Hij is al een hele tijd niet meer op school geweest. Volgens vrienden zit hij dag en nacht achter de computer en bezoekt hij islamitische sites. Redouan noemt zijn moeder een hoer en eist dat zij een hoofddoekje draagt, net als de moeders van zijn vrienden. De school meldt zijn verzuim, men is bang dat hij radicaliseert.

Op het Stadsdeelkantoor Slotervaart werken acht ambtenaren aan de uitvoering van de Leerplichtwet. Hun werk klinkt op papier eenvoudig. Scholen melden ongeoorloofd verzuim, en de leerplichtambtenaar komt in actie als het nodig is. Hij nodigt de leerling en zijn ouders uit voor een gesprek en geeft naar aanleiding van zijn bevindingen een waarschuwing of maakt proces-verbaal op. Het Openbaar Ministerie beslist dan of er tot vervolging wordt over gegaan of dat de zaak wordt afgedaan met een schikking. Maar in de praktijk werkt het anders.

De laatste jaren groeit het besef dat het toezicht op de Leerplichtwet van groot maatschappelijk belang is. De leerplichtambtenaar besteedt daarom, naast het schrijven van proces-verbalen, een groot deel van zijn tijd aan het houden van spreekuren op probleemscholen en het organiseren van hulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden