Leerplicht versus schoolplicht

Een kind hoort op school, meent minister Van Bijsterveldt van onderwijs. Ze wil paal en perk stellen aan thuisonderwijs. Net als de Duitsers dat doen, maar heel anders dan de Belgen.

Het staat niet in de wet, maar het mag wel: je kinderen weghouden van school en ze thuis zelf onderwijzen. Daarmee is Nederland strenger dan veel andere landen, maar niet zo streng als Duitsland. Minister Van Bijsterveldt van onderwijs wil de regels aanscherpen. Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt daar weinig voor, bleek vorige week.

Een wake up call, noemde Van Bijsterveldt het. Eind vorig jaar zag ze nog geen enkele aanleiding om paal en perk te stellen aan thuisonderwijs. In Nederland krijgen ruim driehonderd kinderen thuis les van hun ouders. De minister zag er geen probleem in.

Tot twee maanden geleden. Toen kondigden de ouders van bijna honderd kinderen in Amsterdam aan dat zij vanaf volgend schooljaar thuisonderwijs willen. Hun school, het Islamitisch College Amsterdam, gaat dicht en andere scholen vinden geen genade in hun ogen. En toen schrok Van Bijsterveldt wakker.

De Amsterdamse ouders - en al die anderen die hun kind thuisonderwijs geven - beroepen zich op de Leerplichtwet. Die bepaalt dat kinderen vrijgesteld kunnen worden als hun ouders vinden dat geen enkele school past bij hun levensovertuiging. Wat er moet gebeuren met die kinderen, staat niet in de wet. In de praktijk krijgen ze thuis les, bijna altijd van hun ouders.

Van Bijsterveldt heeft nu serieuze twijfels of die vrijstelling op levensbeschouwelijke gronden moet blijven bestaan. Een kind hoort naar school te gaan, vindt zij. Ze overweegt daarom de wet te veranderen.

Daarmee zou Nederland zich nog meer onderscheiden van veel andere Europese landen en van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar is thuisonderwijs een volkomen legale manier om aan de leerplicht te voldoen. In sommige landen zijn er regelmatige inspecties van het thuisonderwijs, elders doen kinderen die thuis leskrijgen elk jaar een soort examen. Er zijn ook landen waar nauwelijks verplichtingen gelden.

Van Bijsterveldts eigen CDA, de kleinere christelijke partijen én de VVD en de PVV - samen een ruime meerderheid in de Kamer - vinden dat thuisonderwijs mogelijk moet blijven. Een aantal partijen wil wel dat er toezicht op gehouden wordt.

Eind vorig jaar nog schreef de minister dat ze weinig voor toezicht voelde. Te veel gedoe voor een te kleine groep, vond ze. Maar CDA-Kamerlid Jack Biskop verwees naar Vlaanderen. Daar kan het toch ook?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden