Leerlingen vinden tweede fase ’rommeltje’

door Nanda Millenaar

„De tweede fase is slecht.” Daarover zijn de leerlingen van het Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden het wel met elkaar eens.

Leerlingen moeten in de toekomst nog maar uit twee profielen kiezen in plaats van vier, met binnen het profiel meerdere richtingen. Julie van den Broek d’Obrenan (17) is enthousiast over de meerdere richtingen. „Het lijkt mij dat je dan meer keuzemogelijkheden hebt.”

Zelf doet ze vwo, profiel natuur en gezondheid. „Dat leek me leuk en ik was overal goed in. Nu vind ik het erg moeilijk en wil ik graag wisselen, maar dat kan niet.” Twee profielen is alleen een verbetering als je binnen dat profiel makkelijk van richting kan wisselen, is het idee.

Het advies dat wiskunde verplicht moet worden, vinden ze onzin. Ze willen juist hun eigen vakkenpakket samen kunnen stellen. „Wat als je heel slecht bent in wiskunde of het echt niet leuk vindt, waarom moet je het dan volgen”, vraagt Kevin van Eijk, een 17-jarige vwo’er.

Piet van der Zaal (17) is het niet met hem eens. „Als je geen wiskunde in je pakket hebt, vallen er een heleboel opleidingen af.” Met het idee dat er meer aandacht voor taalvaardigheid moet komen zijn ze het wel eens. „Vooral voor Nederlands, want de helft van de school kent de d’s en t’s niet”, merkt Julie op.

Het grootste probleem is dat er te weinig lijn is in de lessen, vinden de bovenbouwers. „Het is een rommel”, menen ze. Zo moeten ze voor ieder vak een planning maken. Per docent verschilt het hoe streng er op de planning gelet wordt. „Bij een docent die er weinig aandacht aan besteedt, doe je minder en raak je achterop”, vertelt Martine Gouw (17).

Kevin denkt alleen dat het zelfstandige werken binnen de tweede fase iets te ver is doorgeslagen. „De meesten kunnen er niet mee omgaan, zitten gewoon een paar dagen voor een proefwerk te blokken en doen de rest van de tijd niets.”

Positief is de samenhang tussen vakken binnen een profiel. „Je algemene begrip groeit doordat vakken bij elkaar aansluiten”, merkt Julie. Piet knikt: „Je hebt meer inzicht, vooral bij exacte vakken.”

Kevin vindt het eigenlijk allemaal een beetje koffiedik kijken. „De tweede fase bestaat nog niet lang genoeg om conclusies te kunnen trekken”, vindt hij. Piet valt hem bij: „Laten ze eerst maar eens afwachten wat er van ons terecht komt”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden