Leerlingen twee keer per dag laten sporten: moeilijk in praktijk te brengen

Beeld Thinkstock

Kinderen en jongeren moeten meer sporten op school, liefst twee keer per dag. Dat adviseren de Onderwijsraad, de Nederlandse Sportraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Zitten scholen hierop te wachten, of wordt hun een onrealistisch advies voorgeschoteld?

Zowel leerlingen op de basisschool als de middelbare school zouden twee keer per dag een half uur moeten sporten, zo staat in het plan 'Plezier in bewegen' dat de raden gisteren aan premier Rutte presenteerden. Het advies geldt ook voor mbo's, vanwege de vaak jonge leeftijd van de leerlingen.

Het is niet de eerste keer dat scholen wordt geadviseerd meer tijd te besteden aan sport. Eerder dit jaar was er nog tumult over dit onderwerp, omdat uit onderzoek van de Onderwijsinspectie bleek dat kinderen uit groep acht steeds slechter sporten.

Het advies lijkt echter vooral dat te zijn: advies. Veel scholen zeggen speelsere lessen te bieden en kinderen meer bewegingsvrijheid te geven. De hele dag stijfjes achter het bureau zitten is niet meer van deze tijd. Maar twee keer per dag sporten is moeilijk in praktijk te brengen. Waarom? Er is meer leerstof dan tijd.

Eindexamenvakken

Conrector Gerrit van Pelt van Christelijk College de Populier in Den Haag beaamt dat. Als er meer moet worden gesport, moeten er minder eisen worden gesteld aan andere vakken. Van Pelt: "Bijvoorbeeld bij eindexamenvakken. Anders wordt het te veel. Niet alle verantwoordelijkheid kan bij scholen worden gelegd."

Toch is er een school die het advies al vier jaar lang succesvol weet uit te voeren: op De Vijf Hoeven in Tilburg, uitgeroepen tot sportiefste basisschool van Nederland, sporten kinderen elke dag. Volgens directrice Marieke Hamburg is het een 'mindset'. "Je moet creatief werken. Scholen hebben genoeg speelruimte om eigen lesschema's in te vullen. Wij sporten bijvoorbeeld gewoon tussen de lessen door, een schooldag hoeft daardoor echt niet langer te duren."

Op een middelbare school is dit lastiger, zegt directeur Johan Baselmans van middelbare school Tessenderlandt in Breda. "De leerlingen wisselen al van lokaal voor verschillende lessen. Dat is al onrustig, dan kan je niet tussendoor sporten."

Lees ook:

Kinderen van nu: vastgeplakt achter beeldscherm, motorisch matig

Basisschoolleerlingen zijn minder vaardig op het gebied van lichamelijke oefening. In tien jaar tijd is de coördinatie van scholieren afgenomen, zo constateert de Onderwijsinspectie in een rapport over het bewegingsonderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden