Leerlingen trekken met bijbellezen

Voor een keer blikt De Vacature terug: wie werd het en hoe bevalt het de beide partijen? Basisschool de Witte Roos vond Ank van Gilst.

Jolanda Breur

„Mijn nieuwe werkgever gaf in De Vacature een duidelijk beeld van de vereniging en de school. Ik kreeg de indruk dat de sfeer vriendelijk was”, zegt Ank van Gilst (54). Van Gilst solliciteerde eind vorig jaar op een vacature in Trouw. In de rubriek De Vacature lichtte algemeen directeur Arie van Leeuwen de functie toe. Hij zocht een directeur voor ’zijn’ school in Maarssenbroek, onderdeel van De Vereniging voor Protestants Christelijk Primair Onderwijs ’Vechtstreek en Venen’. Begin januari kwam het rond.

Van Gilst werkte als adjunct op een basisschool in Zutphen en de dag nadat Van Leeuwen haar daar kwam opzoeken, kreeg ze een telefoontje dat ze uit tien kandidaten gekozen was. Ze had net met haar nieuwe partner besloten in het hart van Nederland opnieuw te beginnen. Dit was haar eerste sollicitatie en meteen raak. Een verhuizing van Zutphen naar Utrecht volgde. Van Gilst, die altijd nog eens schooldirecteur wilde worden, had een opzegtermijn van drie maanden. Ze startte 1 april op De Witte Roos. „Ik voelde me snel thuis bij deze vereniging. Mijn team en de andere schooldirecteuren zijn erg hartelijk en open.”

De basisschool heeft circa 200 leerlingen. Van Leeuwen gaf tijdens het interview voor De Vacature aan dat de nieuwe directeur zou ’moeten knokken om dit aantal op peil te houden’. Veel bewoners trokken naar nieuwbouwwijken de sollicitant moest over een flinke dosis ondernemingslust beschikken om De Witte Roos ’weer te doen bloeien’.

Aan Van Gilst zal het niet liggen.

„Ik zie de school als bedrijf, we moeten onszelf verkopen. Nadenken over wat je wilt uitstralen naar de buitenwereld en daar ook naar handelen.” Veel en goed contact met de ouders is volgens haar ’ontzettend belangrijk’. „Daarnaast moet je overal bij zijn waar je als school je gezicht kunt laten zien, sportevenementen, activiteiten in de buurt. En de krant zien te halen wanneer je iets organiseert.”

Onlangs kreeg De Witte Roos regionale publiciteit. De school adopteerde een oorlogsmonument en leerlingen legden daar op 4 mei een krans. „Oud-verzetsstrijder meneer Bierman van 94 jaar kwam op school vertellen over zijn oorlogservaringen. Heel indrukwekkend, om kippenvel van te krijgen. Hij stond een uur voor de klas, wilde per se niet gaan zitten.” RTV Utrecht stelde voor hiervan een reportage te maken en Van Gilst zei direct ja.

Van Leeuwen vertelde in november ook te hechten aan een duidelijke christelijke identiteit. De nieuwe directeur gaat hierover binnenkort brainstormen met haar team. „Iedere dag wordt er geopend met bijvoorbeeld een bijbelverhaal, maar niet iedereen doet dat in een kring. Ik vind dat zelf wel een prettige vorm, met kaarsjes erbij.”

Ook zou Van Gilst graag een weekopening zien, waarbij de school bovendien aandacht besteedt aan verjaardagen en behaalde zwemdiploma’s van de leerlingen Nu is dat eens in de drie weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden