Leerlingen komen verder met filosofie

Misha van Denderen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat godsdienstige en humanistische vorming op openbare basisscholen wordt aangeboden. Dat is niet meer van deze tijd. In plaats van leerlingen vooral te onderrichten in een bepaalde vaste levensovertuiging, is het beter hen te leren zelf een eigen levensbeschouwing te ontwikkelen.

Waarheden staan in onze maatschappij niet (meer) in steen gehouwen. Inzichten veranderen en hoe stellig ook vertolkt, elk oordeel is voorlopig. Dat geldt voor wetenschappelijke inzichten, maar evengoed ook voor normen en waarden. We moeten onze kinderen daarmee leren omgaan en een vaststaande levensbeschouwing is daarvoor niet voldoende. Ze moeten hun visie kunnen onderhouden en in overeenstemming brengen met veranderende inzichten. Die les moeten we toch getrokken hebben na het moeilijke en soms pijnlijke proces van secularisatie en ontkerkelijking de afgelopen tientallen jaren.

Dit betekent niet dat kinderen het maar zelf moeten uitzoeken, of dat we ze moeten leren dat levensbeschouwingen allemaal relatief en betrekkelijk zijn. Dat laatste zijn ze zeker niet. De ene levensbeschouwing kan beter onderbouwd zijn dan de ander. Of tot een maatschappij leiden die prettiger, mooier of anderszins te prefereren is. Of meer in overeenstemming zijn met wetenschappelijke en sociale inzichten. Om dat te kunnen ontdekken, moeten kinderen kritisch leren denken, helder en duidelijk kunnen argumenteren en inzicht verwerven in het denken van zichzelf en dat van anderen.

We hebben het over de bouwstenen van de filosofie. In plaats van leerlingen godsdienstige of humanistische vorming te onderwijzen, kunnen we ze beter leren filosoferen. Er is een prima Britse methode die in het Nederlands is vertaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden