'Leerling schorsen blijft uiterste maatregel'

Scholen zijn bang voor negatieve publiciteit

Scholen zetten vaak alle zeilen bij om geen leerlingen te hoeven schorsen. Het Huygens College in Amsterdam heeft bijvoorbeeld sinds twee jaar een verzuimcoördinator die spijbelaars opspeurt. Volgens directeur Rick d'Ancona dringt hij daarmee het aantal schorsingen succesvol terug.

"Spijbelen is vaak het eerste teken dat het niet goed gaat op school of iemand niet lekker in zijn vel zit. Doordat we nu sneller zien welke leerlingen dat zijn, kunnen we ze beter begeleiden. Daardoor hoeven we minder te schorsen." Als blijkt dat de leerling na vele waarschuwingen nog steeds doorgaat met het wangedrag, gaat de school over tot schorsing. "Maar dat is een uiterste maatregel", zegt d'Ancona.

Uit cijfers van de onderwijsinspectie blijkt dat scholen in het voortgezet onderwijs vorig schooljaar fors minder leerlingen naar huis hebben gestuurd. Twee jaar geleden werden er nog 6000 leerlingen geschorst of verwijderd. Vorig jaar is dat aantal, na jaren van stevige groei, gedaald tot 5500. Volgens voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad (de verenigde schoolbesturen) zijn scholen terughoudend in het schorsen van leerlingen, onder meer omdat ze bang zijn voor de negatieve publiciteit die ermee gepaard gaat.

Maar Ine Spee van onderwijsadviesbureau KPC Groep ziet ook veel scholen die doelbewust werken aan een beter klimaat. Een voorbeeld daarvan is het zogeheten 'herstelrecht', dat vorig jaar op een aantal scholen in gang is gezet.

"Daarin gaat het niet over straf bij conflicten maar over het herstellen van de relatie tussen dader en slachtoffer, en over respect. Dat kan bij grote conflicten, maar ook bij kleine." Volgens Spee melden sommige scholen die hier al mee werken dat ze inderdaad minder vaak leerlingen hoeven te schorsen of verwijderen.

Een hoopvolle ontwikkeling, vindt Spee. "Want we weten dat leerlingen die van school gestuurd worden later vaak voortijdig uitvallen."

Maar schorsing blijft soms onvermijdelijk, zegt Martin Duivenvoorden, rector op het Aloysius College in Den Haag. "Bij ons daalt het al jaren licht. Als een leerling zich niet aan de regels houdt, worden de problemen besproken en zoeken we naar een oplossing."

Volgens Duivenvoorden komt het ongeveer vijf keer per jaar voor dat leerlingen worden geschorst. Een enkele keer worden ze verwijderd. "Alleen als de grenzen keer op keer worden overschreden, moet er een andere school gezocht worden. Maar dat gebeurt pas nadat de leering alle herkansingen die hij heeft gekregen, heeft verpest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden