Leerkrachten basisonderwijs gaan opnieuw staken

Op 5 oktober bleef 90 procent van de Nederlandse basisscholen gesloten. De leraren staakten voor meer loon en een lagere werkdruk. Beeld Kees van de Veen

De eisen die de leraren in het basisonderwijs aan het kabinet hadden gesteld zijn niet ingewilligd. Gevolg is een nieuwe staking, op dinsdag 12 december.

De ontevreden leerkrachten, onder leiding van actiegroep 'PO in actie', wilden voor 5 december de toezegging van het kabinet dat er 1,4 miljard euro wordt geïnvesteerd in het basisonderwijs. Maar minister Arie Slob zegt niet meer te kunnen bieden dan de 700 miljoen die in het regeerakkoord is afgesproken.

Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om te protesteren.

"Ik sta hier met een dubbel gevoel", zei minister Slob eind november tijdens een gesprek met vijfhonderd leerkrachten en schoolleiders in de Amsterdamse concertzaal AFAS Live. "Ik vind het, om dan maar even de woorden van de minister-president te gebruiken, gaaf om jullie te spreken. Maar financieel heb ik niets te bieden."

De bewindsman kwam naar het gesprek op uitnodiging van het PO-front, de gelegenheidscoalitie van actiegroep PO in Actie, vakbonden, werkgevers en schoolleiders. Zij eisen 1,4 miljard om het salaris van leerkrachten te verhogen en de werkdruk te verlagen. In het regeerakkoord werd 700 miljoen toegezegd.

Geduld is op

Maar de leerkrachten laten zich niet meer zoet houden, bleek tijdens de bijeenkomst in Amsterdam. De veenbrand die wellicht jaren heeft gesmeuld, is uitgeslagen. Na een prikactie voor de zomer en een stakingsdag in oktober, is de stakingsbereidheid nog steeds groot.

"Het primair onderwijs verkeert in deplorabele staat", zei de Utrechtse schooldirecteur Peter Kooy eerder tegen Trouw. Bij ziekte kan hij geen vervanging vinden, er is niet genoeg geld om kinderen te ondersteunen die extra zorg nodig hebben, het salarisverschil met het voortgezet onderwijs is niet uit te leggen. "En zo kan ik nog wel even doorgaan met mijn litanie."

Ondanks de relatief goede relatie tussen de nieuwe minister en het onderwijsveld -Slob was zelf elf jaar lang leraar maatschappijleer en geschiedenis- kwam het afgelopen week niet tot een akkoord tussen de politiek en de leerkrachten.

Lees meer over de onrust in het onderwijs

Gerrit-Jan KleinJan was begin oktober bij de demonstratie van leraren in het Haagse Zuiderpark en sprak met de actievoerders.

Verslaggever Petra Vissers bezocht eind november de bijeenkomst tussen de kersverse minister Slob en leerkrachten in Amsterdam en schreef er deze reportage over.

De acties in het basisonderwijs hebben ook hun weerslag op het middelbaar beroepsonderwijs. Trouw sprak mbo-docenten Patrick Woudstra en Tommy Derksen, die vertelden geen lol meer in hun werk te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden