Leerkracht wil graag bijles over zorgleerling
Er is veel animo onder basisschoolleerkrachten om zich te verdiepen in zorgleerlingen. Steeds vaker volgen ze opleidingen die ooit bedoeld waren voor leraren uit het speciaal onderwijs. Op die opleidingen komt nu 70 procent van de deelnemers uit het reguliere basisonderwijs, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs.
Deze masteropleidingen zijn daardoor veruit de populairste bestemming voor de Lerarenbeurs. Die beurs bestaat sinds 2008 en geeft leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs, mbo en hbo de kans om tijdens hun carrière een extra bachelor- en masteropleiding naar keuze te volgen op hbo- of wo-niveau.
De beurs betaalt het collegegeld, plus een (halve) dag studieverlof. Een leraar biologie kan bijvoorbeeld een bevoegdheid in een tweede vak halen, of een master pedagogiek, of iets geheel anders als militaire geschiedenis.
Met name basisschoolleerkrachten zetten hun beurs nu massaal in voor de hbo-masteropleiding leraar speciaal onderwijs ('special educational needs'). Bijna twee derde van de juffen en meesters die een beurs aanvragen kiest ervoor om zich te verdiepen in leerlingen met leer- en gedragsproblemen, in 2008 was dat nog een derde. Vorig schooljaar begonnen bijna 1200 basisschoolleerkrachten aan de opleiding.
Leerkrachten worstelen met de zorgleerlingen die zij sinds de invoering van het passend onderwijs in hun klas krijgen, zegt opleidingscoördinator Margo Lambers van het Seminarium voor Orthopedagogiek van de Hogeschool Utrecht. "Vaak hoor ik: 'Hoe moet dat nou, hier ben ik niet voor opgeleid!'"
Meer leraren met een master
Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs ziet de lerarenbeurzen als een belangrijk middel om het aantal leraren met een mastergraad te vergroten. De bewindsman wil dat in 2020 30 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs en de helft van de leraren in het voortgezet onderwijs een masterdiploma heeft. (Tegen 20 en 33 procent in 2013).
Basisschoolleerkrachten kiezen zelden voor een academische master als pedagogiek of onderwijskunde. De vraag naar zulke opleidingen is vijf tot tien keer lager. "De meesten hebben een pabo-opleiding gedaan", verklaart Lambers.
"Voor een academische master moeten ze eerst een bijspijkerprogramma doen, bovendien merken wij dat het praktijkonderzoek dat ze bij ons moeten doen al heel pittig is."
Volgens lector Marco Snoek groeit het aanbod van masteropleidingen op hbo-niveau die interessant zijn voor leraren. Hij verwacht dat de animo voor opleidingen als de master leren & innoveren, gericht op schoolbeleid en onderwijsaanpak, de komende jaren verder zal toenemen.
Jaarlijks vraagt zo'n 3 procent van alle leraren een lerarenbeurs aan. Tussen 2008 en 2014 werden in totaal ruim 49.000 lerarenbeurzen verstrekt aan leraren uit het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs, mbo en hbo. Bijna 30 procent daarvan werd verzilverd bij de opleiding leraar speciaal onderwijs.