Leerdam kwam, blunderde en stapte weer op

PvdA-Kamerlid tuinde in nep-nieuws en verloor geloofwaardigheid

Nog maar net, voor even, terug in de Tweede Kamer houdt PvdA-Kamerlid John Leerdam het alweer voor gezien. De op Curaçao geboren toneel- en filmregisseur is slachtoffer van zijn eigen ijdelheid.

In een interview met het 3FM-radioprogramma 'Giel' reageerde hij dinsdag op het 'nieuws' dat de straatterrorist Joël Jablabla door een vormfout van Justitie vervroegd zou vrijkomen. Die Jablabla bestaat helemaal niet. In plaats van de wedervraag te stellen 'Over wie heeft u het eigenlijk?' ging Leerdam serieus in op de vraag.

Erger nog: in zijn antwoord haal- de hij ook nog zijn fractiegenoot Jeroen Dijsselbloem erbij. Die zou het al over Jablabla hebben gehad. "Ik weet in ieder geval meer over Joël dan u", kreeg de radioverslaggever te horen.

Leerdam trapte ook nog in een ander 'nieuwtje', namelijk dat de Israëlische premier Ariël Sjaron de Syrische president Assad asiel heeft aangeboden. Maar Sjaron ligt al jaren in coma en is geen premier meer. Volgens Leerdam moeten de Verenigde Naties en minister Uri Rosenthal van buitenlandse zaken het asielaanbod goed in de gaten houden.

Diederik Samsom, de nieuwe PvdA-fractieleider, noemde de uitspraken dinsdag in een eerste reactie 'ongelooflijk dom'. Gisteren trok Leerdam zelf de conclusie dat hij beter kan opstappen. In een verklaring schrijft hij: "De gevolgen van deze uitspraken maken dat ik niet meer kan functioneren als Kamerlid". Hij vindt dat hij zich heeft 'laten verleiden tot uitspraken die niet alleen mijn geloofwaardigheid hebben geschaad, maar daarmee ook die van de Kamer als geheel en van mijn partij'.

Samsom noemde het besluit van zijn partijgenoot 'moeilijk, moedig en verstandig'. "Het is duidelijk dat je na die uitzending als Kamerlid niet meer geloofwaardig kunt functioneren", meent Samsom.

Leerdam kwam door het vertrek van Job Cohen tijdelijk terug in de Tweede Kamer als vervanger van Sharon Dijksma, die met bevallingsverlof is. Leerdam zat al eerder in de Tweede Kamer, namelijk van 2003 tot 2010.

Eerder was Myrthe Hilkens de vervanger van Dijksma, maar zij schoof na het vertrek van Cohen door naar een vaste Kamerzetel. Nu zal de tijdelijke Kamerzetel worden ingenomen door Margot Kraneveldt. Ook zij zat eerder in de Kamer, eerst voor de Lijst Pim Fortuyn en later voor de PvdA.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden