Leer koken en verrijk uw romantische relatie

null Beeld afp
Beeld afp

Beste Beatrijs, ik ben een man van 45 jaar en heb sinds een paar maanden een romantische relatie met een vrij succesvolle zakenvrouw die ouder is dan ik.

Beatrijs Ritsema

We zien elkaar twee à drie keer per week. Mijn probleem is dat ik niet gefortuneerd genoeg ben om haar zo vaak mee te nemen naar een restaurant.

Zij neemt mij altijd wel mee, want zij heeft geen zin en geen tijd om te koken. Ik ben geen keukenprins. Zij is nogal kieskeurig, omdat ze aan de lijn doet: eten moet gezond en hoogwaardig zijn, geen fastfood. Totnutoe heb ik haar steeds mee uit eten genomen, maar ik kan die frequentie financieel niet volhouden. Ik durf haar dit niet te bekennen. Wat te doen?

Altijd uit eten

Beste Altijd uit eten,

U bent bang om door de mand te vallen als minvermogend, maar openhartigheid is de enige uitweg uit uw impasse. Vertel uw vriendin eerlijk dat u niet genoeg geld hebt om zo vaak naar een restaurant te gaan. Stel voor om vaker thuis te eten. Leer uzelf koken. Schaf een kookboek voor beginnelingen aan. Daarin staan allerlei simpele, smakelijke recepten, die u stap voor stap kunt volgen.

Een zelfbereide maaltijd is in ieder geval goedkoper en doorgaans ook gezonder en minder zwaar dan restauranteten. Uw vriendin zal het ongetwijfeld waarderen als u haar een (biologisch) tartaartje met sperziebonen en salade voorzet of rijst met ratatouille. Zo moeilijk is dat allemaal niet. Leer koken en deze elementaire vaardigheid zal uw leven en uw relatie verrijken.

Beste Beatrijs,

Vrienden, ouders, familie en zelfs collega's en werkgever vragen mij (man van middelbare leeftijd) geregeld iemand de groetjes te doen. Ik doe dat niet graag om drie redenen:

Ten eerste vind ik het demonstratief weinig moeite van de afzender die blijkbaar te lui is om zelf te bellen/schrijven. Ten tweede is het een spiraal: de ontvanger stuurt me met groetjes terug. Ten derde word ik bij het overbrengen altijd gedwongen om te vertellen hoe het gaat met de afzender, terwijl ik vind dat ik en mijn gesprekspartner zelf de aandacht verdienen. Waarom zouden we het over iemand anders gaan hebben?

Meestal zeg ik ja op zo'n verzoek en vergeet het vervolgens. Maar soms staat iemand er echt op en vraagt nadien of ik me aan mijn belofte heb gehouden (nee dus). Ik kan me voorstellen dat het via via overbrengen van goede wensen stamt uit vroeger tijden, toen een reiziger een ambassadeursfunctie vervulde tussen groepen mensen die elkaar door de geografische afstand zelden spraken. Wat valt er van deze groetjes-overbreng-etiquette redelijkerwijs nog te verwachten in deze tijd?

Weg met andermans groetjes!

Beste Weg met andermans groetjes,

De zegswijze 'Doe de groeten aan...' is niet meer dan een uiting van welwillendheid van spreker ten opzichte van een intieme bekende van aangesprokene.

Meestal heeft men een huisgenoot van de aangesprokene op het oog: 'Groeten aan je man/ vrouw/ kind/ ouders/ broer/ zus!' Het overbrengen van groeten aan zomaar wat vrienden of vage kennissen komt veel minder vaak voor.

De ontmoeting met iemand die de groeten heeft meegegeven zal makkelijk ter sprake komen tussen intimi. Bijvoorbeeld: uw vrouw vraagt hoe het met uw vriend gaat (met wie u, zoals zij weet, een afspraak had). U zegt: 'Goed', u vertelt wat nieuwtjes over hem en by the way 'je krijgt de groeten van hem'.

Hier is helemaal niks mis mee. Het betekent dat de vriend in kwestie (degene die de groeten liet overbrengen) met enige warmte aan uw vrouw heeft gedacht, althans niet vergeten is dat ze bestaat. De gewoonte om via via iemand de groeten te doen heeft niet te maken met geografische afstand en ook niet met luiheid van de groeter om zelf contact op te nemen, maar vormt een erkenning van het sociale weefsel waar de twee gespreksgenoten zich in bevinden.

Twee vrienden zijn niet twee geatomiseerde individuen die een een-op-een-relatie onderhouden, maar hebben ook meestal een achterban of een thuisfront, zoals dat tegenwoordig heet.

U kunt de groeten overbrengen (een kleine moeite toch?), u kunt het ook nalaten met het idee dat iedereen zijn eigen relaties maar op peil moet houden. Er is niemand die u van nalatigheid zal beschuldigen als u het vergeet. En veel mensen zullen het ook vergeten, want de formule 'Doe de groeten aan' heeft nu eenmaal een sterk ritueel karakter.

Het gaat meer om het bevestigen van de relatie van de mensen tussen wie u een toevallige trait d'union vormt dan dat het een urgente mededeling betreft.

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik worden zo nu en dan uitgenodigd voor een feestje - een high tea of een brunch of iets dergelijks - door kennissen met wie we verder nauwelijks omgaan. Iemand van de tennisclub bijvoorbeeld. We vinden het niet aardig om niet te gaan, maar vragen ons af of we die mensen dan ook terug moeten vragen. Hoe los je dit netjes op?

De prijs van een ontvangst

Beste De prijs van een ontvangst,

Als u wordt uitgenodigd door mensen die u nauwelijks kent, hoeft u zich om te beginnen niet gedwongen te voelen om te gaan. U kunt heel goed vriendelijk afzeggen, omdat u andere verplichtingen hebt.

Het is niet onaardig om zo'n uitnodiging af te slaan. Als u er geen behoefte aan hebt om sociale relaties met deze mensen te onderhouden, is het zelfs raadzaam om niet op hun uitnodigingen voor feestjes in te gaan.

Als u wel zin hebt in een feestje, gaat u wel. Dit betekent nog niet dat u de gastheer/ -vrouw op korte termijn moet terugvragen. U hoeft in ieder geval niet bij wijze van terugbetaling speciaal voor hen een sociale gelegenheid te organiseren. Wie weet komt dat later nog eens, en zo niet, is dat ook geen ramp.

Het ligt anders, wanneer er sprake is van een opeenvolging van uitnodigingen die u altijd aanneemt. Dan ontkomt u er niet aan om eens wat terug te doen. Als u meerdere malen bij iemand over de vloer bent geweest, staat u in de schuld en moet u ook eens de rol van ontvangende partij spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden