Leer Duits, waarschuwt de minister

Liever lessen in praktisch huis-tuin-en-keuken-Duits zonder al die naamvallen

"En wat heeft Frans allemaal met Duitsland?" Het was de eerste vraag die Frans Timmermans dit voorjaar op een congres over de Duitse taal moest beantwoorden. Veel, was het antwoord van toenmalig PvdA-Kamerlid en inmiddels minister van buitenlandse zaken. Hij woont op de Limburgse grens, passeert die graag voor Kaffee und Kuchen en glundert bij herinneringen aan de Mainzelmännchen, Derrick en Tatort.

Niet gek dat deze talenman - hij studeerde Frans en spreekt een taal of 7 - bij zijn bezoek aan Berlijn in Die Welt een oproep deed aan Nederlanders beter Duits te leren. Dat Nederlanders denken aan Engels genoeg te hebben, noemt hij 'een tragisch misverstand'. "Veel kleine Duitse bedrijven houden er niet van om Engels te moeten spreken."

Cijfers van de Nederlands-Duitse Handelskamer (NDHK) bevestigen dat. Jaarlijks loopt het Nederlandse bedrijfsleven zo'n 8 miljard euro mis door gebrekkige beheersing van het Duits, zo becijferde deze in 2007. Volgens 87 procent van de Duitse ondernemers zouden Nederlanders meer kunnen verdienen als ze beter Duits spreken, bleek dit voorjaar uit een enquête van de NDHK.

"Duitsland is veruit de belangrijkste handelspartner van Nederland", licht woordvoerder Lars Gutheil toe. "Als je op die markt kans wilt maken, is het belangrijk dat je de taal spreekt en de cultuur kent. Je hoeft niet alle naamvallen te kennen, maar je moet wel met onderhandelaars aan tafel kunnen zitten."

Met oproepen als die van Timmermans hoopt Gutheil dat bij jongeren en ouders het belang van Duits doorsijpelt. Dat hoopt ook Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, net als de NDHK onderdeel van de Actiegroep Duits die het gebruik van de taal wil reanimeren.

Nijhof noemt het een Dauerproblem dat niet snel is opgelost. Toch valt het beeld van een saaie handelstaal volgens hem best om te buigen, te beginnen op de middelbare school. Scholieren hikken tegen moeilijke naamvallen aan, laten het vak vallen en zijn de taal na school gauw weer kwijt. Beter zouden lessen zijn waarin praktisch huis-tuin-en-keuken-Duits aan bod komt.

Verder zou het volgens Nijhuis helpen als Duits, net als Nederlands, Engels en wiskunde een kernvak wordt en scholieren het vanaf de brugklas krijgen - een jaar eerder dan nu. Daarnaast zou het mbo Duits weer als verplichte tweede taal moeten opnemen en kan het hoger onderwijs de taal inbedden in bredere bachelors. "Studenten worden dan geen native speakers, maar ze kunnen zich wel redden."

Met gekruiste vingers wachten Nijhuis en consorten af wat Timmermans kan klaarspelen in Den Haag en of hij het bedrijfsleven kan wakkerschudden. Nijhof: "Als het nu alleen een Sonntagsrede was zonder vervolg, was het de zoveelste obligate opmerking hierover".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden