’Leer de Antillianen fatsoen’

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het calvinisme is niet alleen in West-Europa, maar ook in ’de West’ beland. Met matig succes, merkt Ernst Stutterheim, de Nederlandse predikant van Curaçao, elke dag. Hij ziet een taak voor de kerken op de Antillen: „Mensen moeten God serieus nemen. Dan worden ze fatsoenlijke burgers.”

’Op Curaçao is de toestand op geestelijk gebied treurig. De kerkdienst van de Verenigde Protestantse Gemeente in de Fortkerk houdt het midden tussen een modeshow en een sociëteit. Opgedirkte en opgeprikte, van parfum stinkende meisjes proberen elkaar de ogen uit te steken; gezongen wordt er amper, maar gepraat des te meer. Voordat de predikant de zegen heeft uitgesproken, stiefelt men de banken al uit om maar niet in de garderobe te hoeven wachten.”

Bijna honderd jaar geleden schreef mr. Bastiaan de Gaay Fortman, raadsheer in het Hof van Curaçao, deze kritische regels in het Haagse dagblad De Nederlander. Hij was geschokt over het leven in de kolonie. „Ontucht en overspel zijn aan de orde van de dag. Men liegt maar raak, zelfs onder ede. Politie en justitie hebben niets te vertellen. Het arbeidsethos is aller-treurigst, om nog maar te zwijgen van het geestelijk welzijn van de Curaçaoers.”

Is er vandaag de dag veel veranderd ten opzichte van honderd jaar geleden? Ds. Ernst Stutterheim (56) verhuisde in 1999 naar Curaçao om er wijkpredikant te worden van de Engelstalige Ebenezer Church van de Verenigde Protestantse Gemeente (VPG). „Natuurlijk is er vergeleken met vroeger veel ten goede veranderd”, zegt hij. „Er zijn toegewijde gelovigen, maar ook onoprechte dingen. Veel Antillianen worden verleid door de geest van het narcisme. Veel mensen komen hun afspraken domweg niet na, zelfs een kerkenraad niet. Je verandert helaas niets meer aan huidige generaties. Ontrouw is meer regel dan uitzondering. Ik ben nu 34 jaar getrouwd en als ik dat op Curaçaose scholen vertelde zag ik de kinderen vreemd kijken.”

Er is maar één manier, zegt Stutterheim, om goede Antillianen en Arubanen te krijgen. „Hen opvoeden, dat is oefenen in goed gedrag en bijbrengen dat ze God serieus moeten nemen. Dan worden het fatsoenlijke burgers.”

„De seksuele moraal is een enorm probleem”, zegt Stutterheim. „Op Curaçao zaten bysides in de leiding van mijn gemeente, zeg maar: bijvrouwen. Voor mannen is machismo belangrijk. In Nederland zijn mannen misschien net zo onkuis, maar hier zijn ze er nog trots op ook. En helemaal als ze kinderen hebben bij meer vrouwen. Zo groeien heel veel kinderen op zonder vader.”

Dat is niet goed voor een samenleving, meent Stutterheim. „In mijn ogen ben je pas macho als je ook goed voor die vrouwen en die kinderen kunt zorgen.”

Stutterheim is protestants predikant in een overwegend rooms-katholieke omgeving. „Ik kan mij onderscheiden door het preken van genade. Mijn vertrouwen is uitsluitend gebaseerd op wat Jezus Christus gedaan heeft en niet op wat ik zelf gedaan heb, zoals je bij rooms-katholieken veel ziet. Je hoort mij niet zeggen dat rooms- katholieken geen christenen zijn, maar ik ben protestant in hart en nieren. De essentie van het christendom is voor mij de relatie met God en de relatie met de medemens. In mijn denken ben ik gereformeerd, dat is gedreven door de leer. Maar in mijn doen ben ik charismatisch, gedreven door de heilige geest.”

Lachend: „Gereformeerden weten vaak meer dan ze doen en charismatici doen vaak meer dan ze weten.”

Kerkgangers bij de Fortkerk op Curaçao. (FOTO MARIUS BREMMER) Beeld
Kerkgangers bij de Fortkerk op Curaçao. (FOTO MARIUS BREMMER)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden