Leer conserveren en ga de voedselverspilling te lijf

Instock cooking

Uitgeverij Karakter

Prijs euro 20

****

Het is een mooi verhaal, het verhaal achter Instock, een inmiddels bloeiend bedrijf dat voedselverspilling op de kaart zet. Vier mensen leren elkaar kennen via hun werk bij Albert Heijn, ze werken daar als assistent-supermarktmanagers en maken zich meer en meer druk over de enorme hoeveelheden voedsel die dagelijks via de achteruitgang in de kliko belanden. Ze bedenken een plan en leggen dat voor aan de directie van Albert Heijn. Ze winnen daarmee begin 2014 het Beste idee van Young Ahold.

AH wilde het plan steunen en stelde een startbudget beschikbaar. De stichting Instock werd opgericht en in de zomer van 2014 opende het pop-uprestaurant op het Westergasterrein in Amsterdam. Vanaf dag één een groot succes; het gevolg was een vast restaurant in Amsterdam-Oost, de Instock-toko in de Ferdinand Bolstraat en een foodtruck voor festivals.

De basis voor alle gerechten die bij Instock worden klaargemaakt, ligt in afgekeurd eten van Albert Heijn. Elke ochtend rijdt een elektrisch aangedreven vrachtauto door de stad langs de verschillende filialen om het voedsel op te halen. Pas daarna weet de brigade van het restaurant wat er 's avonds op het menu staat.

Want we weten het wel, maar vergeten ook snel: ruim een derde van onze voedselproductie gaat verloren. Hiervan ligt de verantwoordelijkheid voor 42 procent bij de consument, voor 39 procent bij de producent, voor 14 procent bij de horeca en voor 5 procent bij de supermarkt.

Het boek dat Instock heeft gemaakt heeft als uitgangspunt conserveren, simpelweg omdat als je daarmee voedsel veel langer kunt bewaren. Voor het conserveren hoeven niet altijd roodglimmende tomaten te worden gebruikt, een plekje hier en daar kan helemaal geen kwaad. Met de gekonfijte, gefermenteerde, gedroogde, gerookte, gepekelde en ingemaakte ingrediënten worden vervolgens recepten gemaakt die simpel en doeltreffend zijn. Geen rare fratsen of onverkrijgbare spullen; de basis voor alle recepten komt immers gewoon uit de supermarkt. Alle conserveertechnieken zijn simpel verwoord; iedereen die boodschappen doet bij een supermarkt kan ermee aan de slag.

De lijstjes met tips tegen voedselverspilling ontbreken natuurlijk niet in het boek: doel van Instock is om dat tegen te gaan en dat krijgt dus ook alle aandacht. Het ontwerp is van designbureau Mattmo, en jeetje mina, wat hebben die dit boek mooi vormgegeven.

Geef het allemaal aan elkaar cadeau, want deze doeltreffende samenwerking tussen de grootgrutter en de wereld van de voedingsgoeroes verdient alle steun en is daarbij vooral ernstig nodig en nuttig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden