Leenstelsel jaagt meer studenten naar België

Studeren is in Vlaanderen tot duizenden euro's goedkoper

De Vlaamse universiteiten trekken aan de bel. De afschaffing van de studiebeurs in Nederland leidt tot de komst van nóg meer Nederlandse studenten naar Vlaanderen, waar de collegebanken toch al vaak vol zijn. Maar volgens de Vlaamse minister van onderwijs Hilde Crevits valt het allemaal wel mee; ze juicht de komst van Nederlanders juist toe.

Vanaf volgend jaar wordt de studiebeurs in Nederland afgeschaft. Hierdoor moeten Nederlandse studenten zelf hun studie betalen of bijlenen. Dat inschrijfgeld is niet mals: 1900 euro voor een eerste opleiding, 5000 euro voor een tweede master. Dat is in België wel anders. Daar betaalt een student maximaal 890 euro, en studenten met een beurs 105 euro. Het Vlaamse onderwijssysteem kent nog een voordeel: de langstudeerboete bestaat niet. En dus besluiten veel Nederlandse jongeren te gaan studeren in België.

Zijn er inmiddels te veel Nederlandse studenten in België? Ja, zeggen sommige rectoren van Vlaamse hogescholen. Nee, zegt de woordvoerster van de minister van onderwijs Crevits. "We hebben hier in Vlaanderen jaren gewerkt aan de democratisering van het onderwijs. De minister juicht de komst van Nederlandse studenten toe. Ze vormen bovendien slechts drie procent van de studentenpopulatie." Het geluid van overvolle aula's herkent de woordvoerster niet. Wel heeft de minister van onderwijs volgende week een afspraak gemaakt met de hogescholen en universiteiten in Antwerpen om hun verhaal te horen.

Die week heeft Crevits ook een afspraak met de Nederlandse minister van onderwijs Jet Bussemaker. Waar ze het over zullen hebben? "Ze zal haar vragen wat de reden is voor de afschaffing van de studiebeurs. En ze zal haar de vraag voorleggen of er nog andere maatregelen volgen."

Zelf zal minister Crevits geen maatregelen treffen tegen de toestroom van Nederlandse studenten. Geen 'financiële compensaties' en ook geen 'speciale Nederlandse studentenbelasting'. "Zo'n belasting mag niet zomaar, er bestaat een vrij verkeer van studenten. Bovendien wonen sommige Nederlanders al jaren in België."

Er studeren ruim 7600 Nederlanders in België. Dat aantal zal volgens het Nederlands Cultureel Planbureau de komende jaren stijgen. Of al die Nederlandse studenten na hun studie in België blijven hangen? "Dat weten we niet. Daar is in België geen onderzoek naar gedaan. Het belangrijkste voor de minister is dat we hier een open systeem hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden