Leegstandswet werkt volstrekt niet

Amsterdamse wethouder Laurens Ivens. Beeld TRbeeld
Amsterdamse wethouder Laurens Ivens.Beeld TRbeeld

De wet die leegstand van woningen en kantoren moet tegengaan werkt niet. “Vroeger was kraken een instrument tegen leegstand, nu hebben we niets meer”, zegt de Amsterdamse wethouder wonen Laurens Ivens (SP).

Ivens’ kritiek richt zich op de wet kraken en leegstand, ingevoerd in 2010. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de evaluatie ervan, ook alweer anderhalf jaar oud. Van de bedoeling van de wet, kraken verbieden en tegelijk leegstand aanpakken, bleek weinig terecht te komen. “Maar de Kamer doet niets”, zegt Ivens. “Dat is teleurstellend.”

Uitgebreid getest

Amsterdam heeft de wet uitgebreid in de praktijk getest, bijna zonder resultaat. De stad begon procedures tegen eigenaren van 77 leegstaande kantoorpanden en dat leidde uiteindelijk na vijf jaar tot welgeteld twee rechterlijke beschikkingen. En één daarvan is zelfs nooit verstuurd, omdat het pand verkocht werd net toen de procedure was afgerond - waarna alles van voren af aan moest beginnen. In de enkele andere gemeenten die ook met de wet aan de slag zijn gegaan, zijn de resultaten niet beter. Toch is de leegstand van kantoren in Amsterdam de afgelopen jaren afgenomen. Niet dankzij de wet, maar vooral vanwege de aantrekkende economie. “Maar als stok achter de deur tegen speculanten blijven we behoefte hebben aan een goed werkende wet, met kortere procedures”, zegt Ivens.

Leegstand van woningen komt op de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt weinig voor. Maar ook op dat terrein heeft Ivens liever een ‘stok achter de deur’. “We willen geen Londen worden, waar huizen worden opgekocht, alleen maar omdat verwacht wordt dat ze in prijs stijgen, terwijl eigenaren ze gewoon leeg laten staan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden