Leegstaande winkels vind je nauwelijks in het centrum van Amsterdam

De winkel van Hudson's Bay in Amsterdam.Beeld Olaf Kraak

Amsterdam is kampioen als het gaat om het vullen van winkelruimtes in het centrum.

Leegstaande winkels vind je niet of nauwelijks in het centrum van Amsterdam. Met 1,9 procent leegstand staat de hoofdstad boven aan een ranglijst van grote, Europese winkelsteden van retailonderzoeksbureau Locatus.

Toch is dat niet zonder meer goed nieuws voor de hoofdstad, zegt Gertjan Slob, medewerker van Locatus. "Een beetje leegstand is goed, omdat er dan makkelijk nieuwe winkelconcepten een plek kunnen vinden. En vernieuwing is goed voor het winkellandschap. Nu kan het zo maar gebeuren dat een vernieuwend concept aan Amsterdam voorbijgaat."

Uit de markt

Dat winkelketens er niet altijd snel in slagen een geschikte plek te vinden in Amsterdam bleek wel uit het feit dat Primark pas in december 2016 een warenhuis opende in de hoofdstad, terwijl de kledingketen al in 2008 in Rotterdam zijn eerste winkel opende.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Leegstand in winkelsBeeld Sander Soewargana

Nadeel is ook dat kleinere partijen sneller uit de markt worden gedrukt. "In Amsterdam zie je bijvoorbeeld dat voorzieningen voor omwonenden steeds vaker plaatsmaken voor toeristenwinkels, zoals souvenir- en kaaszaken." Op de ranglijst is terug te zien dat de economische crisis zwaarder heeft huisgehouden in Zuid-Europa dan in Noord-Europa, zegt Slob. "In Spanje nam de werkloosheid extreme vormen aan. Het sociale vangnet is daar ook niet zo goed als in Nederland. Winkelen om het winkelen schiet er dan bij in."

Een extra probleem voor de Spaanse binnensteden is dat er in Spanje veel winkelcentra buiten de steden zijn gebouwd, zegt Slob. "Dat gaat ten koste van de stadskernen die wij voor deze lijst hebben bekeken." In Nederland zijn relatief weinig van dit soort buiten-stedelijke winkelcentra. Nieuwe winkelcentra worden vaak ontwikkeld in de binnenstad of dicht daar tegenaan. "Dat verklaart ook waarom de leegstand in onze stadscentra beperkt blijft."

Trage omslag

Ditzelfde zie je in Duitsland, dat met respectievelijk München, Hamburg en Hannover de toptien van de winkelstedenlijst domineert. "Ook daar zijn er relatief weinig buitenstedelijke winkelcentra, waardoor de stadskernen een lage leegstand kennen."

Opvallend is dat België het niet al te best doet. Zowel Brussel als Antwerpen bungelen onderaan de lijst. "Wat je in België ziet is dat er niet snel een omslag wordt gemaakt naar een andere bestemming. In Nederland zie je in een weinig succesvolle winkelstraat al vlug dat winkels woningen worden. In België is dat proces een stuk trager."

Strijd tegen toeristenwinkels

Het aantal toeristenwinkels rijst de pan uit in de hoofdstad. De gemeente Amsterdam wil de verdere groei van dit soort winkels afremmen door in het bestemmingsplan vast te leggen dat een winkel zich niet alleen mag richten op toeristen.

'Kansloos' noemt Gertjan Slob van retailonderzoeksbureau Locatus deze maatregel van de gemeente. "Dat is een verregaande manier om economisch te sturen. Ik denk dat het juridisch heel lastig wordt om te verbieden dat je een winkelruimte verhuurt aan degene die daar het meest voor wil betalen." Het lijkt Slob ook lastig te handhaven. "Mag je dan als kaaswinkel geen kaas meer verkopen aan toeristen?"

Lees ook:

Amazon doet niets voor uw straat, het is de middenstand die de stad leefbaar houdt, betoogt Christ'l Dullaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden