Leegloop van Rotterdamse Centrumdemocraten naar nog extremere Centrumpartij '86

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Het Rotterdamse CD-gemeenteraadslid J. Teijn stapt samen met drie CD'ers in de deelraad Feijenoord over naar CP'86. De vier hebben daartoe besloten vanwege het in hun ogen 'gematigde' beleid van de CD.

Ook de mislukte landelijke samenwerking tussen CD en CP'86 speelt een rol. De CD-deelraadsleden in Feijenoord en Teijn zelf onderhouden al geruime tijd nauwe contacten met CP'86-gemeenteraadslid M. Freling. Volgens Teijn is CD-leider Janmaat echter niet bereid deze samenwerking te steunen en heeft hij 'onder druk' van de gematigde vleugel van zijn partij de vier laten vallen.

Janmaat ontkent dit en zegt dat zijn bestuur Teijn en één van de betrokken deelraadsleden, M. Spanjersberg, heeft geroyeerd omdat “de rechter heeft bepaald dat CP'86 als een criminele organisatie moet worden gezien”. Het CD-bestuur zou beiden al regelmatig hebben gewaarschuwd voor de (te) nauwe banden die zij met Freling onderhouden.

In een gisteren afgelegde verklaring zei Teijn dat binnen de Rotterdamse CD-afdeling een 'onhoudbare situatie' was ontstaan. “De vraag was of het bedrijven van politiek zich tot de raad moet beperken. Evenals Freling vind ik dat politiek ook op de straat moet worden gevoerd. Het meningsverschil hierover binnen de CD liep zo hoog op dat over en weer pesterijtjes voorkwamen. Toen ik niet meer in de kast op de CD-fractiekamer terecht kon en evenmin nog gebruik kon maken van de computer daar stond mijn besluit vast. De CD bestaat uit salonsocialisten, CP'86 spreekt mij ideologisch veel meer aan.”

Na het vertrek van Teijn houdt de CD in de Rotterdamse raad nog vier vertegenwoordigers over. CP'86 telt nu twee raadsleden en is daarmee van de grote steden in Rotterdam het sterkst vertegenwoordigd. De CD in Feijenoord telt na het opstappen van fractievoorzitter M. Spanjersberg en de leden T. van Driel en T. van der Sluis nog twee zetels. CP'86, dat oorspronkelijk niet was vertegenwoordigd in de deelraad, is nu de grootste oppositiepartij in Feijenoord.

De CP'er Freling kondigde gisteren aan dat zijn partij de komende tijd acties blijft voeren in Feijenoord. De inzet daarvan is te voorkomen dat het in de deelgemeente gevestigde, voormalige Zuiderparkhotel wordt ingericht als centrum voor asielzoekers. Daarnaast wil Freling de straat op in de wijk Spangen waar de drugsoverlast volgens hem de perken te buiten gaat. “Het wordt een hete zomer. Nu CP'86 bovendien twee gemeenteraadsleden telt, kunnen we ons ook beter in de raad profileren.”

In de deelraad Feijenoord, waar Freling regelmatig op de publieke tribune plaatsneemt, is de situatie al maanden gespannen. De oorzaak ligt in een reeks bedreigingen aan die raadsleden, die onlangs akkoord gingen met de vestiging van een asielzoekerscentrum in het Zuiderparkhotel. Hoewel ieder bewijs daarvoor ontbreekt, wordt extreem-rechts voor deze bedreigingen verantwoordelijk gesteld. Het bestuur van de deelraad heeft vanwege (vermeend) discriminerend gedrag van Spanjersberg (nu CP'86) onlangs een brief gestuurd naar het Rotterdamse college van B en W om zo tot een eenduidige gedragslijn te komen.

Afgelopen dinsdag werd de Rotterdamse wethouder H. Meijer, politiek verantwoordelijk voor het asielzoekerscentrum in Feijenoord, in het stadhuis door de fractiemedewerker van CP'86 mishandeld. Meijer heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie. Zowel Freling als zijn medewerker ontkent de mishandeling, voor de laatste aanleiding om wegens 'laster en smaad' aangifte te doen tegen Meijer. Die zou extreem-rechts slechts in een kwaad daglicht hebben willen stellen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden