Leeftijdsgrens voor bier doet PvdA zwalken

Partij stemde twee jaar geleden tegen, maar is nu voor strengere drankwet

In mei keurde de Eerste Kamer de nieuwe Drank- en horecawet goed, die het verbiedt om zwakalcoholische dranken als bier en wijn te verkopen aan jongeren onder de zestien jaar. Maar nog voor die wet per 1 januari 2013 van kracht wordt, ligt er alweer een wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie, om de leeftijdsgrens bij achttien jaar te leggen. De initiatiefwet van de ChristenUnie is mede ondertekend door Kamerleden van PvdA, CDA en SGP en krijgt ook steun van SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Vooral de handtekening van de PvdA is pikant. Toen Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Joël Voordewind (ChristenUnie) twee jaar geleden voorstelde om in de nieuwe drankwet de mogelijkheid op te nemen dat gemeenten met de leeftijdsgrens van achttien jaar kunnen experimenteren, trok PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester op het laatste moment haar steun voor dit 'experimenteerartikel' in. Maar nu, twee jaar later, steunt ze een initiatiefwet die verder gaat: de leeftijdsgrens van achttien gaat voor het hele land gelden. Waarom is de PvdA nu wel te porren voor die hogere leeftijdsgrens?

Lea Bouwmeester: "Ik had destijds twee bezwaren. Ten eerste was ik bang voor 'alcoholtoerisme'. Als een gemeente experimenteert met een leeftijdsgrens van achttien jaar wijken de jongeren uit naar de buurgemeente waar de grens bij zestien jaar ligt. Ten tweede was in het toenmalige wetsvoorstel niets gedaan aan handhaving van de wet, terwijl dat wel een van mijn voorwaarden was voor steun. In het nieuwe voorstel is dat wel het geval. De gemeenten worden gedwongen werk te maken van preventie en handhaving."

Artsen en wetenschappers dringen al lang aan op de hogere leeftijdsgrens, omdat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Voor de verkoop van sterke drank bestaat om die reden al een leeftijdsgrens van achttien jaar. Nu die grens er ook komt voor bier en wijn, lopen horecabazen die betrapt worden op de verkoop van deze dranken aan jongeren onder de achttien de kans op een boete. Voor supermarkten gaat het principe gelden: Three strikes you're out. Na drie overtredingen moeten ze hun drankafdeling sluiten voor een periode variërend van vier tot twaalf weken. Niet alleen de verkoop van alcohol wordt bestraft, ook de jongeren zelf kunnen een boete krijgen als ze in het café of op straat met alcohol worden betrapt.

Het is de bedoeling de wetswijziging snel door te voeren, zodat de leeftijdsgrens van achttien jaar ingaat per 1 januari 2013. Gezien de ruime politieke steun, niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook in de Eerste kamer, moet dat haalbaar zijn. Weliswaar keurde de senaat de nieuwe Horeca- en drankwet in mei goed, inclusief de leeftijdsgrens van zestien jaar, maar een meerderheid in die Kamer wilde eigenlijk ook toen al de hogere leeftijdsgrens. Een motie van die strekking van Pauline Meurs, Eerste Kamerlid van de PvdA, kreeg de steun van de meerderheid. Maar de Eerste Kamer heeft niet de bevoegdheid een wetsvoorstel op onderdelen te wijzigen. De senaat kan alleen maar ja of nee zeggen.

De motie van Meurs was eigenlijk een oproep aan regering en Tweede Kamer om de handschoen op te pakken. Dat is dan nu gebeurd. Bouwmeester twijfelt er niet aan dat 1 januari 2013 wordt gehaald: "In de Tweede kamer zijn VVD en PVV tegen. Dat zijn grote partijen, maar ze zullen bij de verkiezingen geen 76 zetels halen. Dus ook na 12 september hebben we een meerderheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden