Leeftijd en vruchtbaarheid

Vrouwen weten veel te weinig over hun vruchtbaarheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat de patiëntenvereniging Freya heeft laten uitvoeren onder bijna 5000 Nederlandse vrouwen. Het thema (on)vruchtbaarheid krijgt deze maand wereldwijd aandacht omdat juni is uitgeroepen tot World Infertility Month (maand van de onvruchtbaarheid).

Aan de geënquêteerden werden vijftien vragen voorgelegd. Slechts één op de zeshonderd vrouwen beantwoordde alle vragen goed. In de Verenigde Staten was dat trouwens één op de 12000.

Tachtig procent van de vrouwen overschat de leeftijd waarop de vruchtbaarheid begint af te nemen. Veel vrouwen denken dat dat vanaf eind dertig, begin veertig is. In werkelijkheid neemt de vruchtbaarheid af vanaf het 27ste levensjaar.

Een misvatting die leeft bij 64 procent van de vrouwen is dat een algemeen goede gezondheid wijst op vruchtbaarheid. Maar verminderde vruchtbaarheid heeft geen merkbare symptomen en wordt meestal pas ontdekt, als een vrouw er niet in slaagt zwanger te raken.

Van de geënquêteerde vrouwen denkt 69 procent dat het vooral aan de vrouw ligt, als zij niet zwanger kan worden. In werkelijkheid is de 'schuld' heel eerlijk over de geslachten verdeeld: in dertig procent van de gevallen ligt die bij de vrouw, in dertig procent bij de man en in dertig procent bij beiden. In tien procent van de gevallen is de oorzaak onduidelijk.

Eén op de zes paren krijgt te maken met onvruchtbaarheid. Overigens is officieel pas sprake van onvruchtbaarheid als een vrouw na een jaar onbeschermd vrijen nog niet zwanger is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden