OpinieOvergewicht

Leefstijlgeneeskunde draait om samenwerken, en daar hoort ook de diëtist bij

Natuurlijk moet je bij overgewicht ook kijken naar de oorzaak. Maar dat doen diëtisten ook, betoogt Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse vereniging van diëtisten.

Volgens Linda Battes moeten mensen met overgewicht niet direct naar een diëtist gestuurd worden (Opinie, 27 februari). Niet in de reflex schieten om te behandelen op het symptoom, maar naar de oorzaak kijken. En, stelt ze, daar heb je dus de sociaal geneeskundige voor nodig. Battes, zelf sociaal geneeskundige, doet haar hartekreet in de context van veranderingen die de zorg doormaakt. Hierbij verleggen we de focus van ziekte naar gezondheid: leefstijlgeneeskunde.

Het mooie van leefstijlgeneeskunde is dat alle bestaande zorgprofessionals op een andere manier naar hun eigen handelen en beperkingen moeten kijken. Het gaat er dus juist niet om professies of expertise uit te sluiten of naar voren te schuiven, zoals Battes doet. Het gaat om doelmatige zorg, wie aan zet is op welk moment, met de patiënt of cliënt centraal.

Fors overgewicht is een sloophamer voor je gezondheid en verkleint de kansen op gezond ouder worden. Natuurlijk doet een diëtist meer dan voorschrijven wat iemand wel of niet mag eten: ze kijkt vooral naar de oorzaken van het overgewicht. De diëtist is paramedicus en specialist op het gebied van de relatie tussen mens en voeding. Die relatie is ingewikkeld en voor iedereen in elke levensfase verschillend. Diëtisten snappen dat overgewicht sociaal, psychologisch of fysiek bepaald kan zijn. Als de problematiek ernstiger of anders ligt, dan betrekken ze er altijd een andere professional bij.

Ze werken nauw samen met specialist, huisarts, apotheek, oefen- of fysiotherapeut, psycholoog, gemeente, welzijnswerk, familie of leefstijlcoach. Ze bewegen zich dwars door domeinen en zorglijnen heen en zitten altijd in je buurt. Samenwerking zit in het DNA en omdat paramedische zorg minder duur is dan medische zorg, houden we de zorgkosten onder controle.

Leefstijlgeneeskunde gaat nog een stap verder: in samenwerking niet alleen anders kijken naar behandelen, maar ook voorkomen. Daar is een wereld te winnen. Eerder signaleren door de bedrijfsarts of consultatiebureau bijvoorbeeld of, nog beter, een jaarlijkse check op gewicht door de diëtist zal effect hebben op ontstaan of uit de hand lopen van overgewicht. We moeten hier allemaal onze rol pakken, het sociaal domein en alle zorgprofessionals vanuit hun eigen deskundigheid, want alleen samen gaan we op weg naar een gezonder Nederland.

Lees ook:

Stuur mensen met overgewicht niet direct naar een diëtist

Laten we kijken wat de echte oorzaak is van overgewicht in plaats van mensen meteen naar de diëtist te sturen, bepleit verzekeringsarts Linda Battes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden