Leefbaar weert eigen wethouder uit college

Valse start voor coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA

Het Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA heeft gisteren een pijnlijke start gemaakt. Een meerderheid in de gemeenteraad koos niet de voorgedragen Leefbaarwethouder Ingeborg Hoogveld, maar haar partijgenoot Ronald Schneider. De raad vreesde voor belangenverstrengeling als Hoogveld de portefeuille stedelijke ontwikkeling en integratie zou gaan doen.

Hoogveld is de vriendin van oud-Leefbaarleider Marco Pastors. Die is nu speciaal ambtenaar in Rotterdam-Zuid. In dat stadsgebied houdt hij zich bezig met wonen en werken. Onderwerpen waar ook Hoogveld mee te maken zou gaan krijgen. Dat burgemeester Aboutaleb het zogenaamde Nationaal Programma Rotterdam-Zuid zou gaan aansturen, kon de raad niet overtuigen.

Van de 45 raadsleden stemden 17 voor Hoogveld en 28 voor Schneider. Saillant is dat het CDA, en in ieder geval een meerderheid van D66 voor Hoogveld stemden. Verschillende Leefbaarleden vielen de eigen voorkeurswethouder af.

Hoogveld zei in een eerste reactie dat ze 'verdrietig' is dat ze niet werd gekozen. Van tevoren waren er al signalen dat de hele oppositie tegen haar zou stemmen. Toch trok Leefbaar de voordracht niet in. Hoogveld: "Van te voren wist ik niet of het werkelijk heel intense bezwaren waren, of dat ze onderdeel waren van het politieke spel." Of ze nu plaats zal nemen in de raad, weet ze nog niet.

Binnen Leefbaar wil niemand spreken van een valse start van het college, CDA-leider en wethouder Hugo de Jonge noemt het 'geen droomstart'. "Leefbaar Rotterdam heeft nu huiswerk te doen om meningsverschillen de wereld uit te helpen. Dit mag de stabiliteit niet gaan ondermijnen." Met 23 van de 45 zetels heeft de coalitie de krapst mogelijke meerderheid. Voor zorgen over Leefbaardissidenten bij andere stemmingen vindt De Jonge het te vroeg.

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn denkt daar anders over. "Dat een voorgedragen wethouder wordt geweerd is een unicum. En de politiek leider van Leefbaar, Joost Eerdmans, zit erbij en kijkt er naar. Dat is zwak leiderschap." Buiten de voordracht van Hoogveld was de voltallige linkse oppositie zeer kritisch over het armoedebeleid van de nieuwe coalitie. De Kleijn: "Wij hebben afspraken gemaakt hoe we met dit rechtse college omgaan. Ik vraag me af hoe lang het blijft zitten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden