Leefbaar Rotterdam vreest de PVV niet

Joost Eerdmans, partijleider van Leefbaar Rotterdam Beeld ANP
Joost Eerdmans, partijleider van Leefbaar RotterdamBeeld ANP

Leefbaar Rotterdam wacht een ‘broederstrijd op rechts’. Vrijdag presenteerde de partij het programma.

Of Leefbaar Rotterdam de toon heeft aangepast nu de partij de hete adem van de PVV in de nek voelt? Raadslid Bart-Joost van Rij schudt het hoofd. “We zijn zelfs een ietsiepietsie milder geworden. Vier jaar geleden zaten we veel strakker in de wedstrijd.”

Zelfverzekerd presenteerde Rotterdams grootste coalitiepartij, nu goed voor 14 van de 45 raadszetels, het programma waarmee de politieke nazaten van Pim Fortuyn op 21 maart hun machtspositie hopen te consolideren in de tweede stad van Nederland. Het is een uitgesproken rechts-conservatieve agenda: bestrijding van het ‘radicale gif’ uit streng-islamitische landen, orde en tucht op scholen, een ‘keiharde aanpak’ van ondermijnende criminaliteit.

Maar of dat genoeg is om de geloofsgenoten van de PVV voor te blijven? Geert Wilders heeft immers aangekondigd om voor het eerst met een eigen lijst mee te zullen doen in Rotterdam, de stad waar hij bij landelijke en Europese verkiezingen traditiegetrouw veel stemmen behaalt. Leefbaar is volgens hem te soft geworden en ligt ‘braafjes’ aan de ketting bij coalitiegenoten D66 en CDA.

Volgens vrijwel alle andere partijen in Rotterdam laat Leefbaar zich opjagen door ‘het geblaf’ van Wilders. Dat zou onder meer blijken uit het voorstel uit het verkiezingsprogramma om ambtenaren te laten meeluisteren in moskeeën en deze te sluiten bij haatdragende teksten.

Provocatie

D66-lijsttrekker Said Kasmi ziet bij Leefbaar de invloed van Wilders. Hij spreekt van een ongrondwettelijke voorstel en een opzichtige provocatie om stemmen te trekken.

Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans, tevens wethouder veiligheid en locoburgemeester, kent de verwijten. Hij is niet onder de indruk. “Wie ons een beetje kent, weet dat dit voorstel in lijn is met onze eerdere bijdragen over integratie. Wij zeggen ook niet à la Wilders: spijker alle moskeeën maar dicht.”

Hoewel de raadsverkiezingen naderen, heeft de PVV nog geen lijst met Rotterdamse kandidaten gepresenteerd. Dat voedt de geruchten dat Wilders alsnog afziet van deelname. Zelf hult de PVV zich tot dusver in stilzwijgen. Eerdmans gaat nog altijd uit van ‘een broederstrijd op rechts’. “Geert doet altijd alles op het laatst, maar ik ken hem ook als iemand die zich aan zijn woord houdt.”

Eerdmans ziet de stembusgang als ‘een referendum over de Nederlandse cultuur en de Rotterdamse waarden waar wij voor staan’. “De stad is opgebouwd, maar lijkt door sommige mensen heel langzaam te worden afgebroken. Dat vinden wij uitermate zorgelijk.”

Terwijl hij die woorden uitspreekt, verschijnt op de achtergrond de beeltenis van de omstreden zeeheld Witte de With. Het naar hem vernoemde kunstcentrum in Rotterdam wil af van ‘de besmette naam’. Eerdmans: “De Nederlandse vlag is verdacht, Zwarte Piet is verdacht, zeehelden zijn verdacht gemaakt, de politie wordt gewantrouwd. Op allerlei manieren wordt geknabbeld aan onze instituties. Wij zien mensen in vertwijfeling om zich heen kijken: is dit nog mijn stad? Wij staan schouder aan schouder met deze Rotterdammers.”

Leefbaar-raadslid Van Rij houdt de moed erin. “Mijn gevoel zegt dat de PVV een beetje over de top is. Weet je wat ik laatst als eerste vermelding kreeg toen ik op Google ‘PVV Rotterdam’ intikte? Leefbaar Rotterdam!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden