Leefbaar Rotterdam staat nu even aan de kant

Leefbaar Rotterdam, de partij van Joost Eerdmans, liet op de verkiezingsavond opgelucht de champagnekurken knallen. Nu staat ze aan de zijlijn bij de formatie. Beeld ANP
Leefbaar Rotterdam, de partij van Joost Eerdmans, liet op de verkiezingsavond opgelucht de champagnekurken knallen. Nu staat ze aan de zijlijn bij de formatie.Beeld ANP

Niet met Leefbaar Rotterdam wordt eerst onderhandeld, maar met D66, PvdA en GroenLinks.

Leefbaar Rotterdam liet op de verkiezingsavond opgelucht de champagnekurken knallen. Ondanks het verlies van drie zetels werd de partij met elf zetels veruit de grootste partij in de Rotterdamse raad.

Ruim twee weken later staat de partij van Joost Eerdmans aan de zijlijn bij de formatie van een nieuw college. Wellicht heeft Leefbaar Rotterdam een te radicale campagne gevoerd­­.

De verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach gaan maandag, na eerst met de partijen afzonderlijk te hebben gepraat, verder met een groepsgesprek met D66, GroenLinks en PvdA. Zij hebben alle drie vijf zetels. Om tot een meerderheid van 23 zetels te komen, moeten andere partijen aanschuiven.

‘Morele plicht’

De frustratie bij Leefbaar Rotterdam over deze ontwikkeling is groot, want de partij haalde bijvoorbeeld zes zetels meer dan de VVD. Fractievoorzitter Ronald Buijt liet gisteren in een opiniestuk in NRC Handelsblad weten dat de andere partijen hun ‘morele plicht’ niet nakomen en dat zij ‘breken met democratische principes’.

Lijsttrekker Eerdmans is verbijsterd en zei dat je een partij die met overmacht de grootste is ‘niet aan de kant kunt duwen’ zonder dat er eerst een poging is gedaan om met die partij een college te vormen.

Zo simpel ligt het kennelijk niet na een gepolariseerde verkiezingscampagne waarbij Leefbaar Rotterdam er soms met gestrekt been invloog. Eerdmans waarschuwde tijdens debatten voor de ‘steeds verder oprukkende islamisering’ en zei dat de stad een ‘Mekka aan de Maas’ dreigde te worden. Hij hekelde de overmaat aan winkels met een islamitische achtergrond.

Hij wilde daarmee de PVV, die voor het eerst ook in Rotterdam meedeed, de wind uit de zeilen nemen en daar slaagde hij goed in. De partij van Geert Wilders kwam in de stad van Pim Fortuyn niet verder dan één schamele zetel, veel minder dan verwacht. Gevolg is wel dat de overige partijen nu moeten bijkomen van de volgens hen ‘rabiate’ Leefbaar-campagne.

Daar komt bij dat Leefbaar Rotterdam eind vorig jaar trots een alliantie aankondigde met Forum voor Democratie van Thiery Baudet. Hij was immers de man die aan de rechterkant wat stemmen van de PVV kon afvangen.

Afstand nemen

PvdA, D66 en GroenLinks verafschuwden die samenwerking, zeker toen Baudet zich in hun ogen inliet met twijfelachtige elementen van de rassenleer. De partijen willen dat Eerdmans afstand neemt van Forum voor Democratie, maar daar voelt hij vooralsnog niets voor.

Leefbaar Rotterdam hoeft echter niet te wanhopen, want de uitslag van 21 maart levert een complexe situatie op. Bij de drie centrum-linkse partijen moet zich nog de VVD aansluiten – die alles behalve staat te trappelen – en dan nog zijn er drie zetels nodig voor een meerderheid.

Kandidaat is Denk met vier zetes, maar de kans dat de VVD dat accepteert is gering. Als Denk niet doorgaat, moeten CDA en SP, met elk twee zetels, zich aansluiten, waarmee een college zou ontstaan met zes partijen.

Niets is onmogelijk, maar de kans dat de partijen toch uitkomen bij Leefbaar Rotterdam lijkt groter. Dan zal de partij van Eerdmans wellicht een toontje lager moeten zingen dan ze in de campagne deed en zich anders gaan verhouden tot Forum voor Democratie.

Met 45 procent toch aan de zijlijn

Met 14 van de 29 zetels toch buiten de boot vallen? In Barendrecht dreigt dat te gebeuren. De partij Echt voor Barendrecht (EVB) haalde twee weken geleden bij de kiezers 45 procent van de stemmen op, maar voor de partij is aan de onderhandelingstafel geen plaats. De andere zes partijen gaven woensdagavond tijdens een raadsvergadering aan eerst te willen kijken of zij het zonder EVB kunnen.

CDA, SGP/ChristenUnie, PvdA, D66, VVD en GroenLinks verwijten EVB dat zij tijdens de vorige collegeperiode machtsspelletjes speelde, het met de waarheid niet al te nauw nam en de bestuurscultuur onnodig verhardde. EVB-lijsttrekker Lennart van der Linden was woedend over de buitensluiting. Hij noemde het een “relikwie­­ van walgelijke oude politiek”.

Lees ook: Ze zijn de politieke nazaten van Pim Fortuyn, het anti-establishment, maar blijken zelf niet vies van politieke spelletjes. Trouw-medewerker Mark Hoogstad dook onder meer in de geschiedenis van Leefbaar Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden