Leefbaar Rotterdam: ‘Plaats overlastgevende huurders direct uit huis’

Beeld ANP

Leefbaar Rotterdam is er klaar mee: de overlast­gevende huurders van Havensteder moeten uit huis worden gezet.

De gemeente Rotterdam moet de 140 verwarde en overlastgevende huurders van woningcorporatie Havensteder per direct uit huis plaatsen en onderbrengen in een zorginstelling. Dat eist Leefbaar Rotterdam. De grootste coalitiepartij heeft voor vandaag een debat aangevraagd. “Deze tikkende tijdbommen moeten ontmanteld worden”, zegt Leefbaar-raadslid Michel van Elck.

Leefbaar reageert hiermee op een artikel, vandaag in Trouw, over de bestrijding van incidenten met demente, verslaafde en psychisch hulpbehoevende huurders. Gemeenten, corporaties en zorginstellingen blijken elkaar nog maar al te vaak tegen te werken, meestal uit onwetendheid over de privacywetgeving.

Volgens Van Elck is het in Rotterdam “al veel te vaak voorgekomen dat burgers de tol betalen voor de falende regierol van de gemeente”. Hij verwijst onder meer naar de huurder die drie jaar geleden opzettelijk een gasexplosie veroorzaakte in een flat in de wijk Schiebroek. Zo’n 150 omwonenden moesten daardoor tijdelijk hun huis uit. Een aantal woningen was voor langere tijd onbewoonbaar. De schade liep in de miljoenen. De dader, een verminderd toerekeningsvatbare ex-dominee, kreeg later van de rechter dertig maanden cel en een ondertoezichtstelling opgelegd.

Verzekering

“Rotterdam zou zijn lesje nu wel geleerd moeten hebben”, stelt Van Elck. Ook politiechef Frank Paauw waarschuwde vorige maand voor een “alarmerende toename van het aantal incidenten met verwarde personen”. Hij noemde deze groep dodelijker dan terrorisme bij zijn eindejaarsbijeenkomst. Vrijwel alle raadsfracties spreken van een groot maatschappelijk probleem.

Havensteder-directeur Hedy van den Berk erkent in Trouw dat de overlast, variërend van dagelijks gegil tot zware vervuiling, leidt tot een schadepost van honderdduizenden euro’s aan extra premiekosten. Reden is dat Centraal Beheer het bezit van Havensteder na zestig brand­incidenten niet langer wil verzekeren.

Volgens Van den Berk zijn de problemen zo groot dat gemeente, corporaties, politie en zorginstellingen een bestuurstop zouden moeten beleggen. Leefbaar steunt dit voorstel. Van Elck: “Hoe eerder zo’n top wordt gehouden, hoe beter. Wat mij betreft zou ook de gemeenteraad hierbij betrokken moeten worden in de vorm van een hoorzitting.”

Lees ook: Gemeenten kunnen veel meer doen om verwarde inwoners op de rit te krijgen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden