'Leefbaar Montfoort verwoordde mijn ergernis'

Bij de raadsverkiezingen zijn in 17 gemeenten de lokale leefbaren het grootst geworden. Vaak kwamen ze op uit het niets. Wie zijn de mensen achter dit succes? Vijf portretten van de kersverse raadsleden van Leefbaar Montfoort, dat in één klap 5 zetels behaalde.

Tekst Nico de Fijter

Ruud Vendrig (38, ondernemer in verpakkingsmaterialen, getrouwd, 1 kind) voelde zich niet serieus genomen door het Montfoorts bestuur. Toen kwam LM. ,,Zij verwoordden mijn ergernis. Ik raakte er steeds verder bij betrokken. Ik heb jarenlang VVD gestemd, maar die partij heeft echt niets gedaan met de geluiden uit de bevolking. Er moet een gezondheidscentrum komen om ervoor te zorgen dat als de artsen hier binnenkort met de VUT gaan er geen leemte ontstaat in de primaire zorg.' Ook economische vraagstukken spreken Vendrig erg aan.

Rob Jonkers (47, netwerk- en systeembeheerder, ongetrouwd) is een bekende verschijning in Montfoort. ,,Ik heb hier een hecht netwerk. Ik spreek veel mensen en heb gemerkt dat er bij veel Montfoorters grote ergernis is over de lokale politiek. Daarom wilde ik vier jaar geleden al een nieuwe partij oprichten. Dat kwam er toen niet van. Vorig jaar september hebben we Leefbaar Montfoort opgericht.' Bestuurlijke ervaring heeft Jonkers niet. Wel is hij actief in het plaatselijke verenigingsleven. Zo is hij penningmeester van voetbalclub MSV.

Aad van der Veen (51, medezeggenschapper bij TPG, samenwonend) heeft altijd belangstelling gehad voor de lokale politiek. ,,Ik erger me steeds meer aan de nonchalance van het bestuurlijk apparaat.' Van der Veen ging in op een uitnodiging van LM in de krant en al snel werd hij gevraagd voor het bestuur. Vooral het teruglopend winkelbestand in het centrum, waar hij zelf woont, is hem een doorn in het oog. ,,Iedereen blijft weg. Het wordt een saaie boel. In haar beleid laat de gemeente de burger buiten beschouwing. Ik wil dat contact herstellen.'

Nericha Kardolus-Marchena (45, filosofiedocente en zorgcoördinator bij een welzijnsinstelling, getrouwd, drie kinderen): ,,Mijn dochter basketbalt met de dochter van de LM-voorzitter. We raakten aan de praat en ik ben de partij ingerold. Ik heb zelf niet zo veel ergernissen over het bestuur. Als ik ergens mee zit, stap ik naar degene die daar over gaat. Andere kennen die routes niet en kroppen hun frustraties op. Daar wil ik wat aan doen, vooral op het gebied van onderwijs en welzijn. Ik ben nooit actief geweest in de gemeentepolitiek, maar het lijkt me dat ik genoeg ervaring heb.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden