Leefbaar Den Haag heeft niets met Fortuyn van doen

DEN HAAG - Voor de grote verrassing bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag zorgde de lijst Leefbaar Den Haag, die niets te maken heeft met Leefbaar Nederland of Pim Fortuyn. Leefbaar Den Haag haalde vier van de in totaal 45 zetels, door, geven aanhangers ruiterlijk toe, mee te liften met de magie van de succesvolle naam.

Eildert Mulder

De oprichters zijn afkomstig uit de Haagse Stadspartij, die zelf uit de kraakbeweging is voortgekomen. Twee jaar geleden reserveerde een lid van de stadspartij de naam Leefbaar Den Haag, om te voorkomen dat een rechts-extremistische groep onder die wervende vlag zou gaan opereren.

Het was eerst niet de bedoeling om aan de verkiezingen mee te doen. Dat veranderde toen vertegenwoordigers van het Basisberaad geestelijke gezondheidszorg gevoelens van onvrede kregen over hun positie binnen de partij. Dat mondde op de valreep uit in het besluit om zelf mee te doen aan de verkiezingen, onder de misleidende naam Leefbaar Den Haag. Norse verliezers deden woensdagavond de partij af als een 'zwart gat', maar woordvoerders bestrijden dat.

De Fortuyn- en Nagel-achtigen in Den Haag opereerden noodgedwongen onder een andere naam, Democratisch Leefbaar Den Haag, waarmee ze niet in staat bleken een zetel te bemachtigen.

Er was evenmin succes weggelegd voor de partij die meer biljetten plakte dan alle concurrenten samen, Nieuw Appèl van Ahmet Daskapan. Het echec van Nieuw Appèl betekent het einde van de politieke ambities van Daskapan, die als raadslid van GroenLinks vier jaar lang met zijn partijgenoten overhoop lag en de partij keer op keer negatief in het nieuws bracht, voordat hij in oktober uit de fractie trad. In december vuurde hij een torpedo af op GroenLinks, door een eigen partij op te richten, Nieuw Appèl, met voornamelijk migranten op de lijst.

De partij, die de migrantenkaart met verve uitspeelde, leverde zelfs twee wethouderskandidaten. Maar woensdag bleek de broodmagere kiesdeler, die door een belabberde opkomst uitkwam op 3368 stemmen, een te hoge horde.

De escapades van het koekoeksei Daskapan (vier jaar geleden liep hij vlak voor de verkiezingen over van de PvdA) hebben het resultaat van GroenLinks met minimaal een zetel gedrukt. De partij zakte van 5 naar 3. Fractieleider Bert van Alphen reageerde toch even blij als openhartig: ,,In december verwachtte ik even zelfs geen enkele zetel meer.''

De PvdA, die met een verlies van een zetel het vrij goed deed, wacht nog met enige spanning op de gedetailleerde uitslag, die vandaag bekend wordt en waarin de voorkeursstemmen zijn verwerkt. Dan zal bekend worden of de Turkse kandidaat Murat Ersoy, die volgens veel Turken banden heeft met de rechtse Grijze Wolven, in de gemeenteraad zal komen.

Als dat gebeurt dan zal dat ten koste gaan van een Koerdische kandidaat, Mustafa Okcuoglu. Okcuoglu heeft banden met de Koerdische Arbeiders Unie, een concurrent van de PKK.

De VVD leed een zetel verlies maar blijft met elf de grootste partij. De PvdA krijgt tien zetels, het CDA, dat een zetel won, zeven. De verwachting is dat die drie partijen de wethouders zullen blijven leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden