Leef optimistisch en onverschrokken Marcia Luyten

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

JOOST VAN VELZEN

Maar dat is niet het hele motto, toch?

"Er komt nog achteraan: ' ... en bewaar de kunst van berusting voor het onafwendbare'."

undefined

Hoe komt u aan deze wijsheid?

"Ik heb er de afgelopen vijf jaar enorm over nagedacht tijdens het schrijven van mijn boek. 'Het geluk van Limburg' gaat over de mijnstreek. Het is een zoektocht, een poging de plek van mijn jeugd beter te begrijpen. Mij trof daarin de verslagenheid maar vooral die enorme berusting toen werd aangekondigd dat de mijnen gingen sluiten. De kunst van de berusting was de uitgangshouding in mijn geboortestreek."

undefined

Ontdekte u waar die berusting uit voortkwam?

"De eerste helft van de vorige eeuw was de mijnstreek in de greep van een indrukwekkend project van social engineering. Mijn, kerk en staat verenigden hun krachten, om het socialisme buiten te houden en van de mensen volgzame mijnwerkers te maken. Dat is buitengewoon goed gelukt."

undefined

Ook bij u?

"Minder, haha! Ik werd geboren toen de mijnen sloten, in mijn jeugd zag ik de horizon veranderen. Ik ben gaan studeren in Maastricht en trok later naar Amsterdam. Ik wilde weg van de ontreddering. Het verlaten van het gebied waar mijn roots liggen heeft mij altijd een dubbel gevoel bezorgd. Wat dat betreft had ik ook een zin uit het lied 'Motherland' van Natalie Merchant als motto kunnen nemen. Dat gaat over het verlaten van je geboortestreek, maar daar ergens ook altijd mee verbonden willen blijven."

undefined

Als een soort grote liefde maar dan zonder dat berustende?

"Je moet dapper leven, je niet laten weerhouden door onzekerheid of angst. Natuurlijk komen er onafwendbare dingen op je pad, dingen in de categorie ziekte en dood, dan is berusting soms onvermijdelijk. Maar als algemene levenshouding brengt het je weinig goeds."

undefined

Lukt het u om te leven in optimisme en onverschrokkenheid?

"Ik probeer dat wel. Bij iets engs of vervelends sta ik mezelf geen terugtrekkende beweging toe. Liever eens een naïeve misstap dan een kerkhof van gemiste mogelijkheden."

Marcia Luyten (1971) is schrijver en journalist. Ze is mede-presentator van het televisieprogramma Buitenhof. Ze schreef meerdere boeken, onlangs verscheen 'Het geluk van Limburg'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden