Ledlicht heeft invloed op de kleur van schilderijen

Het geel van Van Gogh loopt risico bruin of olijfgroen te worden

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Door ledverlichting in musea kunnen schilderijen verkleuren. Vooral het typische Vincent van Gogh-geel, ook wel bekend als chroomgeel, loopt het risico om bruin of olijfgroen te worden, blijkt uit onderzoek.

Veel musea stappen momenteel over op ledlampen omdat het een zuinige vorm van verlichting is. Maar uit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Perugia in samenwerking met het Van Gogh Museum, blijkt dat dat niet altijd verstandig is. De schilderijen zijn vooral gevoelig voor het blauwe licht in de lampen, concluderen de onderzoekers na testen in het laboratorium.

Blauw licht helemaal weren, is volgens Ella Hendriks, conservator van het Van Gogh Museum, echter niet de oplossing. "Het blauwe licht is nodig om bezoekers de kleuren van het schilderij te laten zien. Je moet altijd een balans vinden tussen wat goed is voor het schilderij en wat goed is voor de bezoeker."

Het Van Gogh zelf maakt geen gebruik van ledlicht, maar van halogeenverlichting, zegt Hendriks. Ook als schilderijen worden uitgeleend, zoals door een verbouwing nu het geval is aan de Hermitage, wordt er streng gekeken naar de lampen.

Dat schilderijen van Van Gogh door de jaren heen toch verkleurd zijn, heeft verschillende redenenen, stelt Hendriks. "De schilderijen hangen pas relatief kort in een museum. Aan welk licht en klimaat ze daarvoor zijn blootgesteld, weten we niet."

Van Gogh zelf was zich overigens al bewust van het risico van verkleuringen. "Schilderijen verwelken als bloemen", schreef hij aan zijn broer Theo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden