Ledikantje wordt bureautje

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Stijlvolle gadgets voor de kinderkamer hebben vaak net iets meer in huis. Van hangstoeltje naar lectuurbak.

Monique de Heer

’Design for Kids’ van Phyllis Richardson is een boek om verliefd op te worden en veel kinderen te willen. Richardson verzamelde ontwerpen van designers uit de hele wereld die de afgelopen tien jaar zelf kinderen kregen en werden geconfronteerd met onhandige kinderwagens, lelijke meubeltjes en mierzoet beddengoed. Hun onvrede leverde veel mooie en vooral handige ontwerpen op.

Het denken over gebruiksvoorwerpen voor kinderen, is flink veranderd de afgelopen decennia. Baby’s blijken bijvoorbeeld al snel vormen met grote contrasten te kunnen zien. Je doet ze dus helemaal geen plezier met gordijnen in pasteltinten met witte bloemetjes. Baby kijkt liever naar heldere kleuren met kloeke motieven. Speelgoed moet uitdagen. En het liefst kan je er meer mee doen. Want vooral met speelgoed voor kleine kinderen wordt maar kort gespeeld en dus kun je van de babygym Aprica, een tijdschriftenbak maken als het kind er te oud wordt.

Ook bij meubels is dat een trend. De meeste ontwerpen zijn behoorlijk prijzig maar veel kunnen wel worden omgebouwd en gaan dan weer jaren mee. ’Studio ledikant’ bijvoorbeeld van het Amerikaanse Nurseryworks begint als ledikantje met uitschuifbare verschoontafel, en wordt later peuterbed met bureautje. Classic mini van Sophie Demenge volgt ook de weg van ledikantje naar kinderbed maar eindigt als boekenkast.

De Nederlandse Maartje Steenkamp levert een zaag bij haar kinderstoel. Als het kind groeit kan er een stuk van de poten worden afgezaagd. Trioli van Eero Aarnio van het Italiaanse merk Magis Me Too is een eenvoudige, plastic holle vorm met een zitje boven het midden zodat de stoel op z’n kop gezet hoger wordt. Op z’n kant gezet, kun je erop schommelen. ’Paper-stoel’ van de Deense Charlotte Friis bestaat uit een grote rol papier (500 meter) waar het kind op kan zitten en direct kan beginnen met tekenen.

En de ouders? Ouders van wie de kinderen inmiddels de deur uit zijn, hebben waarschijnlijk nog achter een echte kinderwagen of een Maclaren opvouwbare buggy gelopen. De tegenwoordige buggy’s hebben schokdempers, luchtbanden en ergonomische handvaten. Nieuw is de zijaanhanger voor aan de fiets zodat je onderweg contact met het kind kunt houden.

Heel handig is ook het Hippychick heupzitje dat een zacht plankje heeft waar het kind op kan zitten en met een brede riem de rug van de dragende ouder ondersteunt. Speciaal voor de zwaarder wordende peuter die nog gedragen wil worden. In Groot-Brittannië zijn ze zo populair dat de National Trust die historische huizen beheert, ze uitleent aan bezoekers tijdens rondleidingen. Helemaal terug is de reiswieg, maar dan opvouwbaar tot een tasje of als een soort tentje waardoor het kind zich veilig voelt en ook nog wordt beschermd tegen insecten.

Allemaal heel smaakvol uitgevoerd. Dat wordt wel slikken als het kind later zelf spuuglelijke gordijnen met Disneyfiguren wil.

Boven: Child van Maartje Steenkamp, (www.maartjesteenkamp.nl). Midden: Paper stoel van Charlotte Friis, (www.charlottefriis.com) Onder: Babyswing van Johannes Mohr (www.mohrpolster.at). De pop-up reiswieg is door Doris Fricke-Reiman ontworpen voor Samonite. (Trouw) Beeld
Boven: Child van Maartje Steenkamp, (www.maartjesteenkamp.nl). Midden: Paper stoel van Charlotte Friis, (www.charlottefriis.com) Onder: Babyswing van Johannes Mohr (www.mohrpolster.at). De pop-up reiswieg is door Doris Fricke-Reiman ontworpen voor Samonite. (Trouw)
(Trouw) Beeld
(Trouw)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden