Ledental Bodem Beweging verdubbeld

Het ledenaantal van de Groninger Bodem Beweging is de afgelopen weken verdubbeld. In totaal heeft de belangenvereniging nu 670 leden die zich zorgen maken over toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. Dat maakte de beweging gisteren bekend.

Het ledenaantal groeide snel na het uitkomen van een rapport van minister Kamp van economische zaken waarin staat dat aardbevingen als gevolg van gaswinning heviger kunnen worden. De meeste leden wonen in het gebied waar veel aardbevingen zijn. De bodembeweging verwacht dat het ledenaantal blijft stijgen.

Het grote aantal aardschokken in Noord-Groningen zegt nog niets over het verdere verloop van de bevingen. Dat zegt hoofd seismologie Bernard Dost van het KNMI. Er zijn vaker periodes met veel bevingen. Volgens hem is er een grote spreiding van de verschillende schokken over het gasveld. "Omdat er niet één plek is waar ineens veel bevingen zijn, verwachten we niet dat er iets vreemds aan de hand is."

In totaal registreerde het KNMI in 2013 al 28 bevingen en dat is meer dan anders. Onlangs legde het Staatstoezicht op de Mijnen voor het eerst een relatie tussen gaswinning en het aantal aardbevingen. De dienst stelt dat het aantal bevingen toeneemt als er meer gas wordt gewonnen. Daarbij treedt volgens Dost wel een vertraging op van zes tot twaalf maanden. "We moeten dit verband nog verder onderzoeken", aldus de seismoloog.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg in totaal 4200 schademeldingen sinds augustus 2012, toen Huizinge werd getroffen door een beving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Van dat aantal gaat het om 1200 nieuwe meldingen die zijn binnengekomen na een serie aardschokken begin februari. De NAM zet extra taxateurs in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden