Update

Ledenraad Ajax stuurt complete RvC naar huis

null Beeld

De ledenraad van Ajax wil de voltallige raad van commissarissen ontbinden. Dat heeft het machtsorgaan van de Amsterdamse club gisteravond na ruim vier uur vergaderen in de Amsterdam Arena besloten.

Vertouwen
De ledenraad heeft geen vertrouwen meer in Johan Cruijff, Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers. Het vijftal kan de eer aan zichzelf houden. Anders kunnen ze tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering naar huis worden gestuurd.

Nachtje slapen
Rob Been junior, voorzitter van de ledenraad, heeft Johan Cruijff en Steven ten Have maandagavond laat ingelicht. 'Ten Have wilde nog een nachtje over het advies slapen', zei hij. Keje Molenaar, vertrouweling van Cruijff, vertelde dat de legendarische nummer 14 niet verrast was. 'Johan had met dit scenario rekening gehouden', zei hij.

Cruijff
Been junior benadrukte dat de vijf commissarissen in de toekomst niet meer in de huidige functie terugkeren. Hij wilde niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat Cruijff als adviseur aan Ajax blijft verbonden. 'Dat is in de toekomst kijken. Dit was een heel zware avond. Morgen is het een nieuwe dag. Dan kijken we hoe de betrokkenen hiermee omgaan.'

Interim-bestuur
Roger van Boxtel, Ernst Ligthart en Been junior vormen de komende twee weken een interim-bestuur. Daarna komt er een bestuursraad, die de huidige ledenraad en het clubbestuur gaat vervangen. Pas dan kan de zoektocht beginnen naar een nieuwe raad van commissarissen, die zich over de beoogde komst van algemeen directeur Louis van Gaal kan buigen.

Vier uur
'Het duurt allemaal nog even', aldus Been junior na vier uur vergaderen. 'We betreuren het dat het zo is gelopen. We hadden het ook liever anders gezien. Het is niet anders.'

De ledenraad van Ajax kwam bijeen omdat Cruijff vorige week benadrukte dat hij niet meer met de overige vier commissarissen wilde samenwerken. De legendarische nummer 14 vindt het nog steeds onacceptabel dat zijn vier collega's buiten zijn medeweten Louis van Gaal als algemeen directeur en Martin Sturkenboom en Danny Blind als interim-directeuren hebben vastgelegd.

Stappen
Cruijff en tien bekende jeugdtrainers hebben al laten weten dat ze juridische stappen gaan nemen tegen de benoeming van Van Gaal, Sturkenboom en Blind. Het is niet nog niet bekend of, waar en wanneer een kort geding zal dienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden