Leden zitten niet te wachten op radicaal andere vakbond

Enquête: FNV is er vooral voor cao's Wel meer invloed op besluiten gewenst

De FNV ziet zichzelf graag als sterke, invloedrijke partij, die in Den Haag gewicht in de schaal legt. Leden en niet-leden lijken aan die rol niet zo te hechten.

De vakbond is er vooral om cao's af te sluiten, vinden ze. Nu, maar ook als de FNV zich straks omvormt tot een nieuwe vakbond. Ofwel, al te radicaal moet de bond zichzelf niet op de schop nemen. Immers, onderhandelen over collectieve arbeidsvoorwaarden is precies waar de vakbond nu de meeste middelen en menskracht aan besteedt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma en haar vier kwartiermakers lieten doen onder ruim 6500 vakbondsleden en 570 niet-leden. Volgende week dinsdag presenteert Klijnsma haar plannen om de FNV zo te vernieuwen dat de jarenlange daling van het ledental in winst wordt omgezet.

Belangrijkste reden om lid te worden van de vakbond? Samen sta je steviger en bereik je meer. De voordeelpas die bonden aanbieden - voor korting op Kras-vakanties en een bezoek aan de Kwik-Fit - kan direct worden afgeschaft. Slechts 1 procent van de respondenten hecht daaraan.

Minder helder is hoe de leden en niet-leden willen dat de bond tot besluiten komt. Zo wil 70 procent van de leden (en 63 procent van de niet-leden) het bondsbestuur de ruimte geven om zelf te beslissen. Maar een nog veel ruimere meerderheid (95 en 81 procent) wil geraadpleegd worden als er belangrijke veranderingen op stapel staan. Het is aan Klijnsma om te verzinnen hoe ze beide verzoent.

Het grote verlangen om geraadpleegd te worden, is opmerkelijk. Acht van de negentien FNV-bonden vroegen hun leden vorig jaar te stemmen over het veelbesproken pensioenakkoord. Alleen bij FNV Bondgenoten (22,7 procent) en ambtenarenbond AbvaKabo (13 procent) kwam de respons boven de 10 procent uit. De rest zat daaronder.

Bij ouderenbond Anbo stemde slechts 1 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden