Leden D66 schuiven Terlouw naar voren

DEN HAAG - De leden van D66 hebben oud-partijleider Jan Terlouw op de eerste plaats gezet op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Tweede staat oud-minister van justitie Sorgdrager, derde ex-staatssecretaris van binnenlandse zaken Kohnstamm. De zittende D66-fractieleider in de senaat, Schuyer, eindigde vierde in de stemming die de leden per post uitvoerden.

De provinciale staten kiezen de Eerste Kamer op 25 mei volgend jaar. Het is dan bijna zeventien jaar geleden dat Terlouw de landelijk politiek verliet, na een succesvolle periode als fractieleider gevolgd door een teleurstellend ministerschap in het kabinet Van Agt/Den Uyl van 1981 tot 1982.

Bij de verkiezingen van 1982 viel D66 terug van zeventien naar zes zetels. Terlouw verruilde de politiek voor een ambtelijke functie in Europa, om eind jaren tachtig naar Nederland terug te keren als commissaris van de koningin in Gelderland.

Dieptepunt

Tot Terlouws toetreding tot het kabinet was zijn D66-leiderschap succesvol. Hij wist de partij over een dieptepunt in haar bestaan, halverwege de jaren zeventig, te tillen door binnen korte tijd 6 600 handtekeningen voor het voortbestaan van D66 binnen te halen.

Dat was voor hem een teken dat de partij levensvatbaar was. Hij aanvaardde daarop het leiderschap, als opvolger van Van Mierlo.

De uitslag van de ledenstemming maakt het nog niet vanzelfsprekend dat hij in de Eerste Kamer Schuyer als fractievoorzitter zal opvolgen. Daarover besluit de nieuwe fractie.

Maar terlouw heeft met de uitslag van de raadpleging wel een goede kaart om zich voor het fractieleiderschap te kandideren.

D66 heeft in de Eerste Kamer nu zeven zetels, een recordaantal in de geschiedenis van de partij. Op grond van de huidige peilingen zou de partij een aantal zetels moeten inleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden