Kandidatenlijst

Leden corrigeren partijtop: Van Tongeren toch op lijst GroenLinks

Liesbeth van Tongeren reageert opgetogenBeeld anp

Ze gaf zichzelf 10 procent kans, maar het is Liesbeth van Tongeren gelukt: de leden van GroenLinks hebben haar alsnog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gezet. En wel op plaats zes.

De afgelopen twee weken mochten de GroenLinks-leden via een referendum de definitieve kandidatenlijst samenstellen. De opkomst was 34 procent. Tot veler verrassing bleek donderdagmiddag dat Van Tongeren hoog op de lijst komt en, afgaande op alle peilingen, zelfs op een verkiesbare plaats.

Liesbeth van Tongeren reageert euforisch op het nieuws. "Ik had hier geen rekening mee durven houden. Er is kennelijk overweldigend veel op mij gestemd. Dat doet mij goed. Ik heb zeven fantastische jaren kiezers mogen vertegenwoordigen en richt me nu met alle energie op onze campagne voor een groen en rechtvaardig Nederland."

Stevige gesprekken

Maar haar gevoel is dubbel, zegt ze. In oktober hoorde Van Tongeren dat de kandidatencommissie haar niet op de lijst wilde plaatsen. De argumentatie: niet zichtbaar genoeg, te weinig resultaten en onvoldoende visie op milieu-onderwerpen, een voor de partij belangrijk terrein.

Van Tongeren: "Het is best hard als je hoort dat mensen in de top van de partij je eigenlijk uit de Tweede Kamer willen hebben." Ze verwacht dat er de komende tijd 'intern een aantal stevige gesprekken' gevoerd zullen worden. Het lijkt erop alsof de partijtop zich heeft verkeken op de populariteit van het Kamerlid.

Direct nadat bekend werd dat de kandidatencommissie haar niet op de lijst had gezet, riepen her en der in het land afdelingen van GroenLinks de leden op vooral op Van Tongeren te stemmen bij het referendum. Daar is naar geluisterd: ze moest meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen krijgen om een plaats op de lijst te krijgen.

Partijvoorzitter Marjolein Meijer zegt in een reactie: "Het referendum heeft laten zien dat zij door de leden zo gewaardeerd wordt dat zij thuis hoort op onze kandidatenlijst."

Voor het overige hebben de leden de kandidatenlijst grotendeels in tact gelaten. Achter partijleider Jesse Klaver staan voormalig Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (2), directeur bij Oxfam Novib Tom van der Lee (3) en de zittende Kamerleden Linda Voortman (4) en Rik Grashoff (5). Op plaats tien blijft Bram van Ojik staan, de voormalige partijleider die door Klaver is gevraagd terug naar de Tweede Kamer te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden