Lijsttrekkersverkiezing

Leden CDA bepalen in juli al wie de lijsttrekker wordt

Minister Wopke Hoekstra van financiën is een van de kandidaten.Beeld ANP

Leden van het CDA stemmen begin volgende maand over een lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Minister Wopke Hoekstra  van financiën en Hugo de Jonge van volksgezondheid gelden als belangrijkste kanshebbers.

Het is nog niet bekend of er een lijsttrekkersverkiezing komt, meldt de partij maandag. “Dit zal het bestuur besluiten op basis van de kandidaten die zich melden.” De kandidaten moeten voor de functie solliciteren.

Op 26 juni komt het bestuur met zijn voordracht voor een lijsttrekker. Daarna kunnen zich nog tegenkandidaten melden. De leden kiezen dan digitaal tussen 6 en 9 juli de nieuwe leider van de christendemocraten. Ook als er maar één lijsttrekker wordt voorgedragen kunnen leden hun stem uitbrengen.

Partijvoorzitter Rutger Ploum: ‘Wij vinden het nu het goede moment om dit te doen. Mogelijke kandidaten waren de afgelopen maanden erg druk met het bestrijden van de Coronacrisis en de gevolgen ervan. En we gaan ook weer een intensieve herfst tegemoet. Daarna start de campagne al.”

Minister Hoekstra zei maandag dat hij ‘ergens komende anderhalve week’ de partijvoorzitter wil vertellen wat zijn plannen zijn. Hij heeft de afgelopen negen maanden ‘genoeg tijd gehad om erover na te denken’, maar vindt het wel ‘netjes’ om het eerst aan de partijvoorzitter voor te leggen.

Hoekstra liet in het midden of hij een interne verkiezing wil, of liever ziet dat de partijleiding een nieuwe lijsttrekker kiest. “Het lijkt me logisch over die keuze met elkaar in gesprek te gaan. Maar wie het ook wordt, ik vind dat we de nieuwe lijsttrekker van harte moeten steunen.” 

Het CDA in de Tweede Kamer wordt geleid door Pieter Heerma. Hij volgde Sybrand Buma op die vorig jaar burgemeester van Leeuwarden werd. Heerma heeft eerder laten weten geen partijleider te willen worden. Overigens kunnen ook niet CDA-leden hun mening geven. De partij is benieuwd wie de favoriet is voor de rest van Nederland.

Lees ook: 

CDA-wethouder komt in opstand: ‘Omdat het vijfhonderd weeskinderen zijn, daarom!’

CDA-wethouder Klaas Valkering is de motor achter de oproep aan het landelijk CDA om vijfhonderd weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. “Het kan niet zo zijn dat iedereen zijn mond hierover moet houden binnen het CDA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden