Lectoraat Inholland bestierd door islambeweging

Beeld anp

De VVD en de SP zijn ontstemd over een lectoraat van de hogeschool Inholland. Dat wordt verzorgd door een islamitische organisatie met - volgens de SP - 'sektarische trekjes'.

Het lectoraat Crosscultureel Ondernemerschap is in handen van volgelingen van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, meldt nrc.next vrijdag. De stichting in kwestie, Hogiaf, is volgens de hogeschool een onafhankelijke ondernemersvereniging die 'breed maatschappelijk wordt gedragen'.

In de praktijk valt die onafhankelijkheid echter tegen. Hogiaf is al jaren nauw verbonden met de beweging van Gülen. Die beheert wereldwijd internaten, onderwijsinstituten en andere organisaties. Mede vanwege zijn breed vertakte netwerk is Gülen een van de belangrijkste tegenstanders van de Turkse president Erdogan. Erg transparant is de beweging niet. Het Nederlandse ministerie van sociale zaken houdt haar daarom in de gaten.

'Onwenselijk dat Gülen zich in onderwijs mengt'
Met het lectoraat zoekt de hogeschool naar eigen zeggen 'verbindingen met ondernemers en ondernemingen die bezig zijn of dat willen zijn op etnisch-diverse afzetmarkten'. Dat onderwijs zou geen politieke of religieuze kleur moeten hebben, stelt Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) in de krant.

VVD-collega Pieter Duisenberg vindt het 'absoluut onwenselijk dat de Gülenbeweging zich gaat mengen in het Nederlandse hoger onderwijs'. Hij wil dat de hogeschool de samenwerking met Hogiaf direct beëindigt. Hogiaf ontkent overigens dat ze officiële banden met de Gülen heeft, al heeft de Universiteit Utrecht na onderzoek vastgesteld dat die banden er wel degelijk zijn.

Of Gülens versie van de islam inderdaad scherpe randen heeft, zoals critici beweren, is nog steeds onduidelijk. De beweging zou naar buiten toe open en modern zijn, maar uiteindelijk geslotenheid en afzondering van de samenleving prediken.

Ook wordt ze ervan beticht heimelijk te streven naar invoering van shariarecht, al is die claim nooit bewezen. Het Turkse openbaar ministerie verdenkt Gülen-aanhangers ervan geïnfiltreerd te hebben in het Turkse openbaar ministerie, de rechterlijke macht, het leger en de politie.

Fethullah Gülen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden