‘Leaving Neverland’ bewijst (on)schuld Michael Jackson niet

Beeld uit ‘Leaving Neverland': Michael Jackson ontmoet Wade Robson voor het eerst.Beeld *

Er is veel te doen om de film ‘Leaving Neverland’. Maar die kan niet worden gebruikt om een oordeel te vellen over de schuld of onschuld van Michael Jackson, waarschuwen forensisch psychologen Corine de Ruiter en Henry Otgaar.

Wij zijn, zoals velen, Michael Jacksonfans. En ja, wij zijn ook geschokt door de documentaire ‘Leaving Neverland’ waarin twee mannen (Wade Robson en James Safechuck) claimen als kind te zijn misbruikt door Michael Jackson. In de media lijkt de teneur vooral te zijn dat hun claims zo geloofwaardig zijn dat het misbruik wel moet hebben plaatsgevonden.

Naast dat we Michael Jacksonfans zijn, zijn we ook forensisch psychologen. En misbruik in de kindertijd kan inderdaad jaren later accuraat herinnerd worden. Leaving Neverland presenteert echter alleen de woorden van de twee zelfverklaarde slachtoffers, die inmiddels volwassen zijn, zonder aanvullend bewijs voor seksueel misbruik door Jackson. We hebben tot nu toe weinig journalistieke uitingen van Nederlandse makelij kunnen vinden die enigszins de nuance zoeken in wat sterk op een heksenjacht lijkt; een jacht op een dode heks die zich niet meer kan verdedigen. Wij zijn van mening dat nuancering op zijn plaats is.

Claims

Een belangrijk onderdeel bij de analyse van zaken over seksueel misbruik betreft de ontstaansgeschiedenis van verklaringen over zulk trauma. Robson kreeg in 2011 psychische klachten en ging in therapie. Tijdens die therapie kwam het seksueel misbruik naar boven, waarna Robson in 2013 een claim van miljoenen dollars indiende tegen de erven van Jackson. Hij beweerde als kind zeven jaar lang door Jackson misbruikt te zijn. De claim werd in mei 2015 afgewezen door de civiele rechter, vanwege het overschrijden van de termijn voor het indienen van klachten.

In december 2017 werd eenzelfde claim tegen twee van Jacksons bedrijven afgewezen omdat een bedrijf niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor eventuele misdaden van werknemers. Safechuck diende, nadat hij over de beschuldigingen van Robson gehoord had, in 2015 ook een claim in, die eveneens werd afgewezen.

Het is opmerkelijk dat Robson pas na therapie claimde te zijn misbruikt. Nog opmerkelijker is dat hij voor die therapie – in 2005, als volwassen man – onder ede een getuigenis heeft afgelegd tijdens de strafzaak tegen Michael Jackson. Hij verklaarde voor de rechter dat er nooit iets seksueels had plaatsgevonden tussen hem en Michael Jackson. Robson heeft zelfs als danser meegewerkt aan producties die als eerbetoon werden gemaakt na de dood van Jackson in 2009. Het laat allemaal zien dat de huidige verklaringen in deze context bezien moeten worden.

Vrijspraak

Meegaan in het beschuldigen van Jackson deden de media al eerder. Ook tussen 2003 en 2005 waren er beschuldigingen van seksueel misbruik van kinderen. Een onverwachte inval van de FBI in Neverland, 1900 pagina’s strafdossier en een rechtszaak waarbij vele getuigen werden gehoord, leidden uiteindelijk tot vrijspraak door een twaalfkoppige jury. Net als nu waren er wel beweringen over seksueel misbruik maar aanvullend bewijs ontbrak.

Over het waarheidsgehalte van de verklaringen van Robson en Safechuck laten wij ons niet uit. Wel vinden wij het nogmaals relevant om te vermelden dat uit onderzoek blijkt dat volwassenen nauwkeurig kunnen verklaren over misbruik dat ze als kind hebben meegemaakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter ook aangetoond dat op het oog geloofwaardig lijkende verklaringen onwaar kunnen zijn. In het geval van Robson en Safechuck roept de ontstaansgeschiedenis van hun verklaringen veel vragen op. Een oordeel vellen over de schuld of onschuld van Michael Jackson op basis van deze documentaire is daarom ongepast.

Lees ook:

Hoe is het eigenlijk met de kinderen van Michael Jackson?

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Verpletterende Michael Jackson-docu toont de verwoestende werking van seksueel misbruik

‘Leaving Neverland’, de vier uur durende documentaire waarin Michael Jackson wordt beschuldigd van kindermisbruik, maakt een verpletterende indruk. Niet alleen vanwege de beroemde hoofdpersoon, maar ook omdat de film de verwoestende werking van seksueel misbruik toont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden