LeasePlan is nu zo groot dat het naar de beurs wil

Beeld ANP

LeasePlan voorziet een mooie toekomst voor zichzelf in de deel- en leen-economie. Het van oudsher Nederlandse bedrijf gaat binnenkort naar de beurs.

LeasePlan wil binnen enkele weken naar de beurs in Amsterdam en Brussel. Het bedrijf maakte dat vanochtend bekend. Volgens topman Tex Gunning is het een logische stap in de ontwikkeling van het bedrijf. De beursgang moet zorgen voor meer zichtbaarheid en voor meer flexibiliteit bij de financiering van activiteiten.

Momenteel heeft LeasePlan 1,8 miljoen voertuigen in beheer in 32 landen. Daarmee is het naar eigen zeggen marktleider. Wereldwijd gaat in de autoleasemarkt 68 miljard euro om. LeasePlan had de eerste helft van dit jaar 4,8 miljard euro omzet. Het netto resultaat bedroeg bijna 300 miljoen euro.

Topman Tex Gunning zegt dat LeasePlan er uitstekend voorstaat. “Als autodienstverlener hebben we meer auto’s op de weg dan ooit tevoren, zijn we een jaloersmakende dertig jaar onafgebroken winstgevend, en hebben we een sterk en weerbaar bedrijfsmodel dat geld oplevert.”

Tweedehands zonder tussenhandel

LeasePlan verstrekt vooral passagiersauto’s en lichte commerciële voertuigen. Na een leaseperiode van drie tot vier jaar worden de auto’s doorgesluisd naar het eigen CarNext.com. Want dat is de andere groeimarkt waarop Leaseplan zich begeeft: die van de tweedehands auto’s. 

CarNext is een digitale Europese marktplaats waar consumenten en bedrijven tweedehands auto’s kunnen leasen of kopen. Met de garantie: ‘nooit derde- of vierdehands’. Volgens Gunning groeit CarNext ‘exponentieel’. Binnen vijftien maanden is de dienstverlening aan consumenten uitgebreid van vijf naar achttien landen.

De trend waarbij consumenten kiezen voor een lease-fiets, gestreamde muziek of een tijdelijk kantoortje, ziet Gunning ook in de auto-industrie. Autorijders hoeven niet per se een auto te bezitten, maar stappen soms over op een abonnementsmodel. Eerder deze maand maakte de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen bekend dat het aantal private lease-auto’s in Nederland sinds eind 2015 gestegen is van 36.000 naar ruim 125.000.

LeasePlan leidt deze trend in de auto- en mobiliteitsindustrie, zegt Gunning. “We zijn al de grootste verstrekker van nieuwe leaseauto’s en willen dit model met CarNext uitbreiden naar de grote, gefragmenteerde en inefficiënte markt voor gebruikte auto’s van drie of vier jaar oud.”

Consumenten hebben namelijk weinig vertrouwen in de ondoorzichtige markt voor tweedehandsjes, schrijft LeasePlan in een verklaring. Als leverancier van gebruikte auto’s zegt LeasePlan geld te laten liggen als het die auto’s aan handelaren en veilinghuizen verkoopt. Daarom wil het de tussenhandel uitschakelen en direct zaken doen met de klant. Per auto levert dat 900 tot 1400 euro extra op.

Uber

Ook kijkt LeasePlan naar taxibedrijven zoals Uber en Lyft. “Of het nu de opkomst is van zelfrijdende auto’s, de groei van e-commerce of de opmars van deelauto’s en app-taxibedrijven, alle trends in de autoindustrie wijzen op wagenparken die zich zullen uitbreiden.” LeasePlan, dat werd opgericht in 1963, ziet kansen in al die nieuwe diensten. 

De onderneming heeft bijvoorbeeld al een samenwerking gesloten met Uber over de levering en het onderhoud van auto's. Ook trekt LeasePlan samen op met deelautobedrijf SnappCar en navigatiedienstverlener TomTom.

Bij de beursgang gaat het om bestaande aandelen die momenteel nog in bezit zijn van de enige aandeelhouder Lincoln Financing Holding. Hierachter zit een consortium van investeerders, waaronder pensioenuitvoerder PGGM. Volgens persbureau Bloomberg mikt LeasePlan bij de beursgang op een waardering voor het hele bedrijf van 7,5 miljard euro. Daarover laat LeasePlan beleggers nog in het ongewisse.

Lees ook: 

Leasen van een privé-auto neemt een forse vlucht

Steeds meer Nederlanders kopen zelf geen nieuwe auto, maar maken gebruik van een privé-leasecontract.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden