Leadsom en May strijden om premierschap, Gove ligt eruit

TROUW

De Britse minister van justitie Michael Gove wordt geen premier. De ambitieuze 48-jarige oud-journalist werd gisteren uitgeschakeld in de voorverkiezingen onder conservatieve parlementsleden. De race gaat nu tussen minister van binnenlandse zaken Theresa May en energieminister Andrea Leadsom.

De voorzichtige May, die de afgelopen maanden timide campagne voerde voor lidmaatschap van de Europese Unie, maakte haar favorietenpositie meer dan waar. Ze kreeg 199 stemmen van haar fractiegenoten. De euroscepticus Leadsom kreeg er 84. Gove moest het doen met 46.

De 140.000 partijleden moeten nu kiezen tussen de twee overgebleven kanidaten in een briefstemcampagne die tot september duurt. De winnaar is partijleider en kan de premierspositie overnemen van David Cameron, die zijn post beschikbaar stelde na het verloren referendum over EU-lidmaatschap.

Gove ondersteunde enthousiast de Brexit-campagne die werd geleid door de Londense oud-burgemeester Boris Johnson. Aanvankelijk steunde hij ook Johnsons kandidatuur voor het partijleiderschap, maar op het laatste moment stelde hij zichzelf kandidaat ten koste van Johnson. Dat zette veel kwaad bloed binnen de fractie en veel aanhangers liepen over naar Leadsom.

De voormalige bankier geldt nu als de laatste echte Brexit-kandidaat voor een hoge functie en noemde vetrek uit de EU steevast een 'enorme kans' voor haar land. Ze heeft beloofd gesprekken over uittreding te beginnen zodra ze premier is. May is veel voorzichtiger. Als lid van het blijf-kamp heeft ze beloofd de uitslag van het referendum te respecteren, maar ze wil meer tijd nemen voor de uittreding.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden