Le Pen verliest dubbelspel aan de Rivièra

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Jean-Marie Le Pen heeft zijn hand overspeeld met zijn dubbelspel. De leider van het extreem-rechtse Front National had steun gevraagd voor zijn eigen verkiezing in de regio Provence-Alpes-Cote d' Azur (Paca). In ruil daarvoor beloofde hij zijn hulp aan de kandidaat van de RPR en UDF in de belangrijkste regio rondom Parijs, Ile-de-France.

Maar na de 'zwarte vrijdag' waarop vijf regioleiders de uitgestoken hand van het Front National hadden aanvaard, zijn een gewaarschuwde RPR en UDF daar ditmaal niet op ingegaan. In de Provence lieten partijleden in de regionale raad het presidentschap liever over aan de socialist Michel Vauzelle (oud-minister van justitie) dan aan FN-leider Le Pen. Hem werd niet het genot gegund om als een democratisch gekozen president deze regioraad te leiden. Le Pen had niets liever gewild in zijn Rivièragebied. het bastion van het Front National. De socialist Vauzelles kreeg in een derde ronde (vrijdag leverden twee ronden geen resultaat op) 49 stemmen, terwijl Le Pen er 37 kreeg. De stemmen voor 'gewoon rechts' verdeelden zich over de UDF-kandidaat (19) en de RPR-kandidaat (9). Het was voor het eerst dat de socialisten deze belangrijke regio in handen kregen.

En in Ile-de-France (rondom Parijs) trok RPR-kandidaat Edouard Balladur (ex-premier) zich terug en liet het werk over aan Dominique Versini. Deze had van te voren gezegd dat hij weigerde te regeren met de steun van het Front National. “Ik heb niet om hun stemmen gevraagd”, zei hij. Hij trok zich gisteravond terug, waardoor uiteindelijk de socialist Jean-Paul Huchon kon worden gekozen in Ile-de-France, voorheen een bolwerk van de gaullisten.

In Midi-Pyrénées, een andere regio waar de stemmingen nog geen kandidaat had opgeleverd werd gisteren de UDF-kandidaat Marc Censi gekozen met steun van het Front National. Maar Censi weigerde deze uitgestoken hand van de nationalistische en fascistische partij en nam zijn ontslag. Een soortgelijke situatie had zich vrijdag voorgedaan in Franche-Comté. Censi deed gisteren alsnog het voorstel aan links om met elkaar de regio te gaan bestieren. Een stemming op een later tijdstip zal de uitslag in deze regio's bepalen.

In Haute-Normandie werd Jean-Paul Gauzes (RPR) gekozen tot president. Hij bezweek als zesde kandidaat voor de flirt van het FN en trok zich niets aan van een gebod van de partijleiding in Parijs.

Le Pen die in het gehele land op de steun van gemiddeld 15 procent van de kiezers kan rekenen, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat een van zijn voornaamste doelen is om de rechtse partijen te 'breken'. Door plotseling van strategie te veranderen en de liefde aan RPR en UDF te verklaren op basis van een minimumprogramma (lagere belastingen en meer veiligheid) werd rechts in verlegenheid gebracht. Vooral kandidaten van de UDF bezweken voor het aanbod van het FN en wekten daarmee de woede van de neo-gaullistische RPR en een deel van hun eigen partij. De partijleiding van UDF heeft de 'vijf' afvalligen geschorst. Desondanks rollebollen partijleden van RPR en UDF over elkaar heen: Is het wel of niet verwerpelijk met het FN in een of andere vorm samen te werken, is de vraag. En deze discussie is voorlopig nog niet afgelopen, en zal de kop kosten van vooraanstaande politici. De RPR van president Jacques Chirac heeft de 'overval' van het FN nog het minst slecht doorstaan. De voormalige secretaris-generaal van de partij, Jean-François Mancel, kon weg omdat hij het FN 'onderdeel van het rechts van morgen' had genoemd.

Volgens Serge July, commentator van het dagblad Libération kan deze 'zwarte vrijdag' een voorbode zijn van een algehele crisis van het Franse regime. “Als deze situatie voortduurt zal het bewind ademnood krijgen en van binnen uit ontploffen”.

In de departementale verkiezingen (ook afgelopen zondag) profiteerden linkse partijen van de verwarring ter rechterzijde. Ze veroverden elf departementen op rechts, dat desondanks 64 van de 95 departementen behoudt. Het Front National heeft in de departementale verkiezingen geen rol van betekenis gespeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden